Foto: Ambasada Velike Britanije

"To što smo mi Britanci napustili Evopsku uniju ne znači da smo napustili Evropu", rekla je Rebeka Fabrici, zamenica britanske ambasadorke u Beogradu, koja za Nova.rs priča o Bregzitu, ali i o pandemiji koronavirusa i odnosima Velike Britanije i Srbije, i ocenjuje da u 2021. ulazimo sa "opreznim optimizmom" zahvaljujući pojavi vakcine protiv koronavirusa.

„Novu godinu dočekujemo sa puno želja i u atmosferi opreznog optimizma. Preko pola miliona Britanaca je već primilo prvu dozu vakcine za zaštitu od bolesti COVID-19. To je zajednički uspeh naučnika, farmaceutskih kompanija i zdravstvenih službi i svetlo na kraju tunela“, kaže Fabrici i dodaje da iako vesti o rastu broja zaraženih ne deluju sjajno „svaka mala pobeda u borbi protiv novog koronavirusa, je dodatni razlog za optimizam“.

Pročitajte još:

Koronavirus

„Mislim da u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da govori o dugoročnim efektima krize i o svim promenama koje nas očekuju kao pojedince i kao društvo. Ali želim da negujemo optimizam i smatram da je trenutno apsolutni zajednički prioritet zaustavljanje globalne pandemije. U tom smislu su fantastične vesti da je više od pola miliona Britanaca već primilo dozu vakcine Fajzer/Biontek. Takođe ohrabruju i rezultati koje je u poslednjim kliničkim testiranjima postigla vakcina nastala saradnjom Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneka“, kaže Fabrici.

Ovi zajednički uspesi naučnika, farmaceutskih kompanija i zdravstvenih službi, ističe ona, su svetlo na kraju tunela i poruke ohrabrenja pre ulaska u 2021.godinu.

Na širem, društvenom planu, pandemija je izazvala tektonske potrese u ekonomiji, navela je Fabrici i pojasnila da je britanska vlada preduzela širok niz mera kako bi zaštitila radna mesta, sprečila zatvaranje firmi, i finansijski pomogla ljudima da prebrode ovaj težak period, ali su isto tako morale da budu donete i neke nepopularne mere, uključujući i „privremeno umanjenje nacionalnih davanja za međunarodnu pomoć sa 0,7 na 0,5% BDP“,

„Želim da naglasim da i posle ove teške i nepopularne odluke, Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje u grupi najvećih svetskih donatora međunarodne pomoći za nerazvijene. Samo u sledećoj godini ćemo izdvojiti više od 10 milijardi funti u cilju borbe protiv globalnog siromaštva, klimatskih promena i u cilju poboljšanja globalnog zdravlja, uključujući i više od 300 miliona funti podrške procesu vakcinacije u najnerazvijenijim delovima sveta“, rekla je Fabrici.

Foto:Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Bregzit

Pre izbijanja globalne pandemije, mnogi su smatrali da će izlazak iz EU biti najveća promena u našoj modernoj istoriji.

„Britanci su na referendumu doneli demokratsku odluku, koja je sprovedena u delo. Ali želim da naglasim da iako smo napustili EU, svakako nismo napustili Evropu. Praznici su počeli dobrim vestima iz Brisela, koje nam daju osnova da verujemo da će 2021.godina biti godina oporavka i obnove.  Naš premijer Boris Džonson je objasnio detalje sporazuma koji definiše novi odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, baziran na slobodnoj trgovini i prijateljskoj saradnji između ravnopravnih, suverenih suseda“, prokomentarisala je kratko Fabrici trgovinski sporazum Londona i Brisela.

Odnosi sa Srbijom

„Što se tiče odnosa sa Srbijom, i drugim državama u ovom delu sveta, sigurni smo da u ovom novom okviru, naši bilateralni odnosi mogu dodatno da se razviju i dobiju novi kvalitet. Jedna od praktičnih stvari o kojima trenutno razgovaramo sa Srbijom je uređenje naših budućih trgovinskih odnosa“, navela je ona.

Fabrici je ukazala na saradnju sa srpskim vlastima na infrastrukturnim projektima i obrazovanju. Kroz „Fond za dobru upravu britanske vlade“, Srbija je u poslednjih pet godina dobila više od 20 miliona funti tehničke pomoći za inovacije u sferi obrazovanja, reforme javne uprave, poboljšanja poslovnog okruženja itd.

Sa podrškom vrednom više od 6 miliona funti, Britanija je najveći bilateralni partner u sferi digitalizacije i uvođenja eUprave u Srbiji. Svesna sam da postoji još izazova, ali od novih servisa, kao što su eBeba ili eŠalter, konkretnu korist osećaju građani, kroz brže i pristupačnije usluge, veću javnost u radu, manji prostor za korupciju, navela je Fabrici.

A sad nešto malo drugačije….

Foto: Ambasada Velike Britanije

Iz sveta i regiona čitajte:

Na ličnom planu, Fabrici se nada da će dogodine na kratko posetiti Britaniju gde joj je jedan od sinova upisao fakultet. „To je jedan od najlepših događaja koje ćemo pamtiti iz godine na izmaku“, rekla je ona.

„Pošto se bavim triatlonom, nadam se da ćemo u 2021. imati bolju sezonu i više prilika za trening i takmičenje. Skoro sve trke su ove godine bile odložene što je nama trkačima zaista teško palo! Jedna od stvari koja nam je pomogla da lakše izdržimo izazove u 2020. su porodična putovanja po različitim delovima Srbije i boravak u prirodi. Oduševljeni smo prirodnim lepotama i biodiverzitetom na Mokroj Gori. U planu nam je da uskoro ponovo posetimo ovaj kraj, četvrti put u poslednjih godinu dana“, ispričala nam je zamenica britanske ambasadorke.

Na pitanje da li će se vakcinisati protiv korone, kao iz topa odgovara: „Naravno!“

„Upravo ovih dana moja dobra školska drugarica mi je poslala fotografiju svog 93-godišnjeg oca, koji je bio u grupi ljudi koji su prvi primili vakcinu. Njegov osmeh i optimizam su veoma inspirativni i to je upravo ona vrsta energije koja će nam svima biti dragocena u 2021. Želim vama i vašim čitaocima puno zdravlja i dobrog raspoloženja u novoj godini“, poručila je Rebeka Fabrici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar