Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas da je postignut dogovor sa Evropskom unijom o konačnom izlasku Velike Britanije iz zajedničkog evropskog tržišta.

Pročitajte još:

Istorijski dogovor o budućim trgovinskim i bezbednosnim vezama Britanije i EU dogovoren je na Badnji dan, nedelju dana pre kraja prelaznog perioda.

„Sve što je britanskoj javnosti obećano na referendumu 2016. i izborima prošle godine postignuto je ovim sporazumom. Povratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i vodama“, saopšteno je iz kabineta premijera.

Ovaj dogovor je fantastična vest za naše porodice i ekonomiju. Potpisali smo prvi slobodni trgovinski dogovor bez tarifa i kvota sa EU, navode iz Dauning strita i dodaju da je postignut „sjajan dogovor za celu Britaniju u rekordnom roku i ekstremno izazovnim uslovima, koji štiti integritet unutrašnjeg tržišta i mir u Severnoj Irskoj“.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Post-Bregzit trgovinskim dogovorom postignutim u „minut do 12“ predupređen je haos na obe strane Lamanša.

Dogovori o trgovinskim i bezbednosnim pitanjima posle Bregzita razvlačili su se tokom cele godine i u jednom trenutku je izgledalo kao da od sporazuma neće biti ništa što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini i odnosima dva bloka.

Glavni kamen spoticanja bilo je pravo na ribolov evropskih brodova u britanskim vodama.

Razgovori Velike Britanije i Evropske unije o trgovinskom sporazumu nastavljeni su tokom noći, a Džonson je posle telefonskog razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen objavio da je sporazum postignut.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare