Foto:EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Papa Franja je nedavno otvorio arhiv pape Pija XII, a hrvatski ambasador pri Svetoj stolici u njemu je pronašao gotovo 70 godina prećutkivanu tajnu.

Pročitajte još:

Kako prenose hrvatski mediji, radi se o naslovnoj rimskoj crkvi kardinala Alojzija Stepinca. Tačno na nekadašnji Dan republike 1952. godine u apostolsku nuncijaturu u Beogradu stigala je kriptovana poruka kojom je upućeno saopštenje da je papa Pio XII Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagreba odlučio da imenuje u kardinala.

Prema zapisu u otkrivenim spisima ta vest tada je diplomate interesovala više od samog Tita.

Nakon toga SFRJ je sa Svetom Stolicom prekinula sve diplomatske odnose, a sudbina nadbiskupa Stepinca, koji je još uvek u procesu kanonizacije je poznata, piše Dnevnik.hr.

Ostala je misterija Stepinčeve naslovne Crkve koju u Rimu mora imati svaki kardinal.

„San Paolo ala Regola, lepa je barokna crkva u istorijskom centru Rima. Izgrađena na temeljima ranokršćanske crkve i mestu patnje apostola Pavla“, rekao je hrvatski ambasador u Vatikanu Neven Pelicarić i dodao  da je sada u toj crkvi nalazi spomen ploča na kojoj piše da da je Stepinac dobio naslov crkve ali je nikada nije preuzeo.

Tu spomen ploču postavila je hrvatska ambasada 2020. godine, a u toj crkvi je u ponedeljak održana misa i blagoslov spomen ploče, u čast Stepincu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar