Foto: EPA-EFE/Andrew Medichini

Kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca mora biti trenutak zajedništva za celokupnu Crkvu, i katolike i pravoslavne. Kako na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, Stepinac neće biti proglašen za sveca, najvažnija je i očekivana poruka državnog sekretara Svete Stolice, kardinala Pjetra Parolina,

Kardinal Pjetro Parolin najvažniji saradnik pape Franje je u intervjuu za Glas Koncila rekao da je kanonizacija Stepinca nemoguća sve dok postoje otpori iz Srpske pravoslavne crkve.

“Sveti Otac želi da kanonizacija kardinala Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja. Smatram da je o tome reč. To zahteva strpljivost i od Crkve u Hrvatskoj, koja, naravno, s velikom zebnjom i s velikom željom iščekuje tu kanonizaciju. Taj gest koji se posebo tiče jedne Crkve treba posmatrati u kontekstu čitave Crkve, a papa treba upravo da vodi računa o toj opštoj viziji…“, rekao je Paroilin.

Pročitajte još:

On je dodao da nema novih detalja “u odnosu na ono što je već rečeno u vezi s kanonizacijom kardinala Stepinca, u smislu u kojem smo to mi objasnili biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu”, ali je ovo, navodi Jutarnji list, prvi put da iz Vatikana priznaju kako su razgovori hrvatskih biskupa i srpskih episkopa o Stepincu – propali.

“Papa je izabrao metodologiju nastojanja da se približe stajališta, i kad je reč o pitanju koje razdvaja (SPC i Katoličku crkvu u Hrvatskoj). Smatram takođe da je takva metodologija najispravnija. Poznato je papino stajalište da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevladaju razlike i pomire različita stajališta“, rekao je on.

Parolino je dodao da je jedna faza tog dijaloga ostvarena i nije postigla neki poseban rezultat jer se stajališta nisu približila.

„Ali verujem da je to put kojim treba ići s obnovljenom voljom. Na završetku susreta izražena je želja da se dijalog nastavi pa se nadamo da će se to ostvariti i donijeti plodove”, zaključio je kardinal Parolin.

U crkvenim krugovima u Zagrebu, komentari najbližeg papinog saradnika nije dočekan sa iznenađenjem.

To je stav na koji smo navikli. Pre pet ili šest godina bismo se iznenadili, ali je u međuvremenu postalo jasno da u Vatikanu nema razumevanja za Hrvate, kao što je bilo toekom pontifikata Jovana Pavla II, rekao je Jutarnjem sveštenik dobro upućen u odnose hrvatske Crkve i Vatikana.

On je podsetio da je papa kao jedan od glavnih ciljeva označio približavanje katoličanstva i pravoslavlja, a Stepinac predstavlja smetnju na tom putu.

Prema njegovim rečima, niko od hrvatskih biskupa nije srećan zbog papine politike, ali niko od njih ne sme da govori javno o tome.

“Žalosno je da u sadašnjem Vatikanu imaju više razumevanja za SPC, koja i dalje otvoreno podržava velikosrpsku ideologiju, nego za Katoličku crkvu u Hrvatskoj. No, niko od biskupa nije se usudio to da izgovori javno, možda zato što znaju da ne bi postigli ništa. Tako preostaje da se nadamo da će neki budući papa proglasiti Stepinca svetim, jer od Franje to ne treba očekivati, što je definitivno potvrdio kardinal Parolin”, zaključio je sagovornik lista.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar