Foto:profimedia.rs

Ukrajina je u proteklom periodu izvela niz ciljanih napada preko granice s Rusijom nakon što su odbrambeni napori bili u fokusu od početka invazije.

Vašington post je danas objavio zanimljiv izveštaj o tome da je Kijev nameravao pokrenuti svoj najodvažniji napad na rusku teritoriju pre nego što ga je SAD odvratio od toga.

Prema dokumentima u koje je uvid imao Vašington post, Ukrajina je planirala masovne udare duboko iza neprijateljskih linija na godišnjicu ruske invazije 24. februara, uključujući i neki oblik napada na Moskvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Post piše da je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao svojim zvaničnicima da se pripreme za masovne napade 24. februara sa svime što vojska ima. Međutim, Bela kuća konstantno strahuje da bi napadi unutar Rusije mogli izazvati agresivan odgovor Kremlja, prenosi Index.hr.

Post potom piše da je CIA objavila novi poverljivi izveštaj samo dva dana pre godišnjice u kojem stoji da je Ukrajina pristala, na zahtev Vašingtona da odloži masovne udare na Moskvu.

U dokumentima se ne navodi ko je točno posredovao u tome i zašto su Ukrajinci odlučili da odustanu od napada.

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar