Donald Trump Donad Tramp
Donad Tramp Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Vašington post je ispravio i uklonio velike delova dva članka, objavljenih u martu 2017. i februaru 2019. godine, u kojima je belorusko-američki biznismen identifikovan kao ključni izvora “Stilovog dosijea“, zbirke uglavnom neproverenih izveštaja koji su tvrdili da ruska vlada ima kompromitujuće informacije o tadašnjem predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu.

Pročitajte još:

Izvršna urednica novina, Seli Bazbi, rekla je da Post više ne može da podrži tačnost tih elemenata priče.

U člancima u kojima je povezan „Izvor D“ u Stilovom dosijeu sa američko-beloruskim biznismenom Sergejom Milijanom su dodate napomene urednika, izmenjeni naslovi, uklonjeni delovi koji ga identifikuju kao izvor i obrisan video koji rezimira članak, prenosi FoxNews.

„Izvor D, prema dosijeu, navodi da su ruske obaveštajne službe saznale da je Tramp angažovao ruske prostitutke da oskrnave hotelsku sobu u Moskvi u kojoj su nekada boravili i predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel Obama i da poseduje video snimak incidenta. Tvrdnja, za koju se u dosijeu navodi da je potvrdila druga osoba koja je opisana samo kao ‘izvor E‘, nikada nije potkrepljena“, naveo je reporter Vašington posta Pol Fahri.

„Stilov dosije“ se sastojao od sirovih informacija i nepotvrđenih saveta iz neidentifikovanih izvora, koje je sastavio kao deo političkog opozicionog istraživačkog projekta za firmu koja radila za predsedničku kampanju Hilari Klinton 2016.

Iako ga je Stil podelio sa FBI, njegov sadržaj je ostao uglavnom nepoznat i neobjavljen sve do dva meseca nakon izbora 2016, kada je procurelu kopiju objavio Bazfid Njuz.

Tramp je više puta označio dosije kao lažan i tvrdio da dosije predstavlja središnji deo zlonamernog napora koji finansiraju njegovi politički protivnici kako bi mu naneli štetu.

Ponovna procena Posta usledila je nakon optužnice koja je 4. novembra podignuta protiv Igora Dančenka, rusko-američkog analitičara i istraživača koji je pomogao Stilu da sastavi dosije.

Dančenko je uhapšen u okviru istrage koju je vodio advokat Džon Daram, specijalni savetnik koga je imenovao Trampov generalni tužilac Vilijam Bar da ispita poreklo i vođenje istrage FBI-ja o Trampovim navodnim ruskim vezama.

Ispravka Posta usledila je nakon što su i su druge novinske kuće, uključujući Si-En-En i Em-Es-En-Bi-Si kritikovane jer nisu prilagodile izveštavanje nakon što je istraga Džona Darama koja je dodatno diskreditovala ionako klimavi dosije.

Foks navodi da je „Stilov dosije“ koji je naručila istraživačka firma koju je angažovao advokat u kampanji Hilari Klinton pružio „liberalnim medijima bezbroj anti-Trampovih naslova i vesti i pomogao da se usmeri ton za višegodišnje grozničavo izveštavanje o tz. Rusijagejtu.

BONUS VIDEO: „Pandora“ trese sve, osim Beograda?

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar