Foto: EPA-EFE/OZAN KOSE

Vaseljenski patrijarh Vatolomej izrazio je saučesće povodom smrti patrijarha Irineja i rekao da srpski narod treba da bude ponosan na sve što je patrijarh Irinej učinio za svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio. Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Epifanije i zamenik Odeljenja za spoljne veze Ruske pravoslavne crkve protojerej Nikolaj Balašov uputili su saučešća zbog smrti srpskog patrijarha Irineja.

„Upravo sam se, na večernjem bogosluženju, koje smo služili u Vaseljenskoj patrijaršiji, pomolio za dušu blaženopočivšeg mi brata i saslužitelja, mudrog duhovnika i duhovnog vođe srpskog naroda, patrijarha Irineja“, rekao je Vartolomej.

On je dodao da kao majka crkva izražavaju saučešće srpskom narodu i srpskoj crkvi i da je pismeno saučešće pre nekoliko trenutaka uputio i srpskoj patrijaršiji.

„Vaskrsli Gospod je odlučio da prizove u Carstvo nebesko brata mi i saslužitelja Irineja, a srpski narod uvek da bude ponosan na sve ono što je učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir“, kazao je vaseljenski patrijarh.

On je dodao da je patrijarh Irinej pokazivao veliko razumevanje i ljubav prema svim ljudima, čak i onda, kada su izražavali druge i suprotne stavove vezane za pravoslavlje i za njegov srpski narod. „Pokazao je širinu i blagodat svakim svojim delom u životu. Neka mu Gospod podari večno rajsko naselje i neka se pred prestolom Gospoda moli za srpski narod i sve pravoslavne hrišćane“, poručio je Vartolomej.

 

Ukrajinska i Ruska pravoslavna crkva uputile saučešća

 

 

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Epifanije i zamenik Odeljenja za spoljne veze Ruske pravoslavne crkve protojerej Nikolaj Balašov uputili su saučešća zbog smrti srpskog patrijarha Irineja.

„U svoje ime i ime cele Pravoslavne crkve Ukrajine izražavam saučešće arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, pastvi i srpskom narodu“, navodi se u saopštenju Ukrajinske pravoslavne crkve, dok je Balašov naveo da je patrijarh Irinej je bio istinski prijatelj Ruske pravoslavne crkve i Rusije.

„Uvek je bio veran u prijateljstvu, voleo je RPC i Rusiju“, rekao je Balašov Interfaksu.

Naveo je da će RPC pamtiti patrijarha Irineja kao vernog druga, istovremeno velikog i jednostavnog.

Balašov je naveo da je srpski patrijarh čuvao jedinstvo SPC i „svetske pravoslavne porodice“, žalio zbog njenog razjedinjavanja.

Po njegovim rečima, patrijarh je „uvek bio čovek molitve koja je bila izvor njegove unutrašnje snage“.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej umro je jutros u 91. godini od posledica koronavirusa.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo jutros u 7:07 sati u vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar