Foto: BETAPHOTO/European Commission/Claudio Centonze/DS

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je, posle večerašnje Medjuvladine konferencije EU i Crne Gore u Luksemburgu, da će EU učiniti sve što može da ubrza pregovore o članstvu sa Podgoricom koja treba da se fokusira na vladavinu prava.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Na prvoj političkoj Međuvladinoj konferenciji pod revidiranom metodlogijom večeras: snažan politički signal i politički dijalog o ključnim reformama. Crna Gora je već otvorila sva poglavlja i treba da se usredsredi na vladavinu prava kako bi ispunila ključne zahteve u poglavljima 23 i 24“, naveo je Varheji na Tviteru.

On je dodao da je EU dala smernice Crnoj Gori u tu svrhu i da je zadovoljan što je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić „potvrdio posvećenost rešavanju najvažnijih pitanja“.

„Evropska komisija će biti uz Crnu Goru i učiniti sve što može da ubrza pregovore o članstvu i da podrži evropsku perspektivu Zapadnog Balkana“, naveo je Varheji.

Povodom situacije sa Albanijom i Severnom Makedonijom, koje još čekaju početak pregovora sa EU, Varheji je naveo da je prethodnih meseci dosta toga urađeno i da je postignut značajan napredak.

„Mislim da se približavamo kraju procesa i sada treba da uložimo sve naše napore da pređemo na naredni nivo, koji podrazumeva prve međuvladine konferencije (početak pregovora) sa obe zemlje, Albanijom i Severnom Makedonijom, kao prioritetno pitanje“, napisao je Varheji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram