Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crna Gora će biti naredna članica EU, napisao je potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović na Tviteru. On se zahvalio evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju koji je sinoć poručio da Evropska unija traži rešenje da obezbedi održivost crnogorskog javnog duga, odnosno rešenje za finansijsku situaciju u kojoj se država našla zbog dugova kineskim bankama.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović zahvalio se danas evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju koji je sinoć poručio da Evropska unija traži rešenje da obezbedi održivost crnogorskog javnog duga.

„Hvala! Ovo je najbolji odgovor kritičarima. Uspeće Crna Gora! Idemo napred, bićemo naredna članica EU“, napisao je Abazović. na Tviteru.

Potpredsednik vlade je dodao da želi da izrazi zahvalnost u ime Crne Gore.

„Produbljujemo saradnju i gradimo zajedničku budućnost za veliku evropsku porodicu“, napisao je Abazović.

Podsetimo, Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je spremnost Evropske komisije da pomogne Crnoj Gori u pronalasku rešenja za finansijsku situaciju u kojoj se država našla zbog dugova kineskim bankama koji je uzela prethodna vlast za izgradnju autoputa.

„Stojimo uz Crnu Goru i podržavamo njen put ka Evropskoj uniji. Istražujemo opcije sa Vladom Crne Gore i našim partnerima, kako bismo pronašli rešenje za investicione projekte ove zemlje, kao i na osiguravanju održivosti javnog duga. Želimo i da eliminišemo rizike ranijih aranžmana, poštujući politiku i finansijska pravila Evropske unije“, napisao je Varhelji na svom Tviter nalogu.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić rekao je za portal Nova.rs da Crna Gora nije tražila da neko otplati dugove države, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnijim uslovima. Spajić ističe da trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer je Crna Gora na putu potpunog finansijskog ozdravljenja.

„Zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i programskom budžetu koji će rezultirati fiskalnim deficitom od Mastrihtskih tri odsto, Crna Gora je na putu potpunog finansijskog ozdravljenja“.

Uz kredit od 809 miliona dolara Crna Gora je 2015. pokrenula izgradnju auto puta od granice sa Srbijom do Bara u dužini od 177 kilometara.

Prva deonica koja čini tek četvrtinu saobraćajnice, trebalo je da bude gotova do maja 2019. godine, rokovi su u nekoliko navrata produžavani, a poslednji je do kraja ove godine.

Međutim, ugovorom koji je potpisan sa kineskom bankom, nije uvezana dinamika radova koje izvodi China Road and Bridge Corporation (CRBC) sa terminima povlačenja sredstava i otplate prvih rata.

Iako je bilo planirano da se od putarine iz završene prve deonice pokriju delimično troškovi otplate, radovi još uvek nisu okončani pa nema ni para iz tog izvora, a zbog pandemije izostali su u prošloj, verovatno i velikim delom u ovoj, prihodi od turizma, tako da budžet Crne Gore teško može da obezbedi neophodan novac za prvu ratu od 33 miliona evra koja stiže sredinom godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar