Jelena Borovinić Bojović Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić

"Prvi put od jula 2020. godine kada je Evropska unija i zvanično skinula Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbednih zemalja i zatvorila granice za njene državljane, Crna Gora sada ispunjava uslove za povratak na zelenu listu za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom narednog meseca. Da li će tako biti – zavisi od svih nas", poručila je ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ukoliko Crna Gora i u narednom periodu bude nastavila da održava dosadašnji rezultat u borbi protiv epidemije ili čak i dalje da unapređuje epidemiološku situaciju, mi se nadamo da bismo kada EU, početkom jula bude ažurirala “zelenu listu” mogli da budemo deo nje. To bi za naše građane značilo da, posle otprilike godinu, mogu da putuju bez ograničenja uz, naravno, poštovanje eventualnih posebnih uslova svake države članice“, navela je ministarka zdravlja, prenosi RTCG.

Institut za javno zdravlje Crne Gore, kako su naveli, svakog dana prijavljuje Svetskoj zdravstvenoj organizaciji broj novootkrivenih slučajeva korona virusa, broj preminulih i broj testiranih.

“Takođe, Institut za javno zdravlje svakog utorka, kroz Evropski sistem za nadzor (TESSy), prijavljuje broj datih vakcina po starosnim grupama i opštinama. Na osnovu svih ovih podataka, Evropska unija odlučuje o tome koja će se država naći na zelenoj listi”, navodi se u saopštenju.

Evropski centar za prevenciju bolesti propisuje da je nužno ispuniti jedan od dva propisana uslova.

“ Da je četrnaestodnevna kumulativna stopa na 100 hiljada stanovnika ispod 75, i da je procenat novopozitivnih na testiranju ispod jedan odsto. Da je četrnaestodnevna kumulativna stopa na 100 hiljada stanovnika ispod 50, i da je procent novopozitivnih na testiranju ispod četiri odsto”, objašnjavaju iz ministarstva.

Kako je saopštila ministarka, u periodu od 6. juna do 19. juna 2021. godine, čentrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika 39,55 i ta vrednost je ispod 50 prvi put od septembra 2020. godine.

“U isto vreme, procenat novopozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih u poslednje dve sedmice je 1,49. To znači da, po oba parametra, trenutno ispunjavamo uslove za uvrštavanje na “zelenu listu” EU. Svjesni smo, međutim, činjenice da se lista ažurira na dvije nedjelje. Crna Gora će nastaviti redovno, tačno i istinito da izveštava o stanju u našoj zemlji“, objasnila je ona.

„U tom kontekstu, kada dođe vreme da se uslovi ulaska u zemlje članice EU ažuriraju, a mi i dalje budemo ispunjavali propisane uslove, nadamo da će EU ohrabriti, nagraditi i vrednovati profesionalan, transparentan i dosljedan pristup Crne Gore u nadzoru, praćenju i izvještavanju o epidemiološkoj situaciji u zemlji. U nastojanju da postanemo deo EU, poštujemo evropska pravila, nadajući se da ćete prepoznati naš trud i naša zalaganja“, kaže dr Borovinić Bojović.

Bez suštinskih napora, kaže ona, nema suštinskih pomaka.

„Kao ministarka zdravlja, zahvaljujem svakoj državi članici EU i svim međunarodnim organizacijama na dosadašnjoj i budućoj pomoći Crnoj Gori. Naš uspeh je uspeh i svih vas koji ste kontinuirano i nesebično bili na raspolaganju Crnoj Gori i pomagali joj kao svome. Odajem priznanje i građanima Crne Gore koji su besprekorno odgovorili zajedničkom zadatku: otključavanju Crne Gore i povratku što je više moguće, nekadašnjem životu, životu pre korone. Crna Gora, za razliku od ranijeg perioda, sada živi, radi i zarađuje. To je bio naš cilj koji smo, zahvaljujući građanima, i postigli“, zaključila je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar