Foto: / SWNS / SWNS / Profimedia

Upravo je započela prva privatna svemirska šetnja koju predvodi američki milijarder Džared Ajzekmen. Grupa privatno finansiranih astronauta trebalo bi da izvede prvu šetnju svemirom u orbiti iz SpaceX kapsule, testirajući novu liniju svemirskih odela u najrizičnijoj misiji ove kompanije do sada.

Zapovjednik misije je sam Ajzekmen, koji je inače penzionisani pilot potpukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Stručnjak misije je Sara Žilis, koja inače vodi svemirse operacija SpaceX-a za obuku astronauta, a sa njima je i medicinska podrška, Ana Menon.

Radi se o prvom od tri svemirska leta programa „Polaris“. Svemirska šetnja, odnosno period koji će posada provesti u vakuumu, trebala bi da traje dva sata. Prvo će sva četiri astronauta misije „Polaris Dawn“ obući svemirska odela, a zatim smanjiti pritisak u kapsuli Dragon, kako bi Ajzekmen i Žilis mogli da zakorače izvan otvora.

Foto: / SWNS / SWNS / Profimedia

Dva člana posade bi trebala delimično da borave izvan otvora nekih 15 do 20 minuta kako bi testirali EVA svemirska odela koja je dizajnirao i razvio SpaceX.

Ajzekmen je odbio da kaže koliko plaća za misije, ali se pretpostavlja da koštaju stotine miliona dolara, navodi Rojters.

Na ovoj misiji se nalazi se i pilot Skot Potit.

Svemirska letelica „Crew Dragon“ je u sredu obišla Zemlju najmanje šest puta u orbiti ovalnog oblika, koja se proteže čak 1.400 km, što je najdalje što su ljudi putovali u svemiru od poslednje američke misije Apolo 1972.

Fotož./ SWNS / SWNS / Profimedia

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare