Foto: EPA-EFE/STRINGER

Mjanmarske snage bezbednosti ubile su danas najmanje 14 a ranili 20 demonstranata u okrugu Hlaingtaija u Jangonu, saopštio je Mjanmar nau njuz, dok su pojedini drugi domaći mediji izvestili o još većem broju poginulih. Stručnjak UN za ljudska prava za Mjanmar Tom Endrjuz rekao je ove nedelje da je najmanje 70 osoba poginulo na demonstracijama od 1. februara i da postoji sve više dokaza da vojska čini zločine protiv čovečnosti.

Mjanmar nau je izvestio da informacija potiče od spasilaca i bolnice u blizini industrijske četvrti.

Istovremeno, državna televizija MRTV je javila da je jedan policajac ubijen, a da su trojica povređeni tokom današnjeg protesta u Bagu, u centralnom delu Mjanmara.

Na snimcima iz Jangona objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako masa ljudi, od kojih neki imaju šlemove i gas maske, beži uz zvuk oružane paljbe.

Demonstranti su koristili aparate za gašenje požara kako bi umanjili dejstvo suzavca i smanjili vidljivost, odnosno otežali posao policiji.

Prema izveštajima, policija je koristila i bojevu municiju i gumene metke u više delova Jangona.

Stručnjak UN za ljudska prava za Mjanmar Tom Endrjuz rekao je ove nedelje da je najmanje 70 osoba poginulo na demonstracijama od 1. februara i da postoji sve više dokaza da vojska čini zločine protiv čovečnosti.

Lider grupe svrgnutih mjanmarskih političara Man Vin Kaing Tan, koji se krije pošto je izbegao hapšenje, juče je obećao nastavak „revolucije“ sa ciljem zbacivanja vojne vlasti koja je izvela puč 1. februara.

Tan, član stranke uhapšene premijerke Aung San Su Ći, koga su svrgnuti poslanici nedavno proglasili za potpredsednika države, naveo je da se zemlja nalazi u „najmračnijem trenutku“ u istoriji i dodao da je „zora blizu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)