Foto: REUTERS/Stringer

Savet bezbednosti UN oštro je osudio vojno nasilje nad mirnim demonstrantima, uključujući žene, omladinu i decu u Mjanmaru, navodi se u zajedničkoj deklaraciji. Deklaracija, druga po redu za manje od mesec dana, usvojena je jednoglasno. Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smenila je vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela je policijski čas u nekoliko gradova i zabranila okupljanje više od pet osoba. Demonstranti traže puštanje izabranih vladinih čelnika i okončanje vojne vladavine.

Savet bezbednosti UN osudio je napade vojske i zatražio mirno rešenje krize nastale posle puča.

Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smenila je vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela je policijski čas u nekoliko gradova i zabranila okupljanje više od pet osoba.

Međunarodna zajednica je osudila puč, a neke zemlje su uvele sankcije vojnoj hunti.

Veliki protesti zbog puča svakodnevno se organizuju u mnogim gradovima Mjanmara od 1. februara, a vojne vlasti na to odgovaraju sve većom upotrebom sile i masovnim hapšenjima.

Demonstranti traže puštanje izabranih vladinih čelnika, uključujući Aung San Su Ći, koja je svrgnuta i zadržana u pritvoru, i okončanje vojne vladavine.

Su Ći pozvala je iz pritvora na proteste nakon vojnog udara. Protiv nje su, u ponedeljak, 1. marta, podignute nove optužnice, mesec dana pošto je stavljena u kućni pritvor i dan nakon krvavih protesta protiv vojske, čime je zaustavljen gotovo deset godina dug period demokratizacije.

Procenjuje se da je na protestima ubijeno najmanje 50 demonstranata, dok je više od 1.000 ljudi uhapšeno prema izveštaju nezavisnog udruženja za pomoć političkim zatvorenicima,

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar