Avganistan talibani i žene Foto:EPA-EFE/STRINGER

Šokantni snimci sa društvenih mreža pokazuju studentkinje iz Avganistana koje bičuje talibanski zvaničnik, nakon što im je zabranjen ulazak na univerzitetski kampus, jer nisu nosile burke.

Žene, studentkinje na Univerzitetu Badakšan u severoistočnom Avganistanu, rekle su da su ih pretukli talibanski zvaničnici iz Ministarstva vrline i poroka zbog nošenja hidžaba umesto burki.

Na snimku koji je danas objavljen na društvenim mrežama, može se videti kako jedan od članova obezbeđenja talibanske vlade, bičem juri studentkinje i udara ih.

Na videu je prokazano kao desetine žena stoji ispred univerziteskih kapija držeći knjige i drugi školski pribor, dok muškarci prolaze pored njih i ulaze unutra.

Ovaj slučaj se dešava skoro tri meseca nakon što je talianska verska policija uvela strože mere o oblačenju žena u Badakšanu.

Prema Upravi za porok i vrlinu, odgovarajuća odeća za žene u javnosti je ili nikab – veo koji pokriva glavu i lice, ali ne i oči, ili burka – veo koji pokriva telo i lice sa mrežastim prorezom za oči.

Mursa, studentkinja sa pomenutog univerziteta, rekla je da je bila svedok prebijanja žena jer nisu poštovale „kodeks oblačenja“.

PROČITAJTE JOŠ:

Druga studentkinja je istakla prošlog meseca da su ih proveravali ispred univerziteta i da su im gledali nokte.

„Hteli su da ošamare studenktinju jer je lakirala nokte, ali je devojka pobegla“, navela je.

Javni univerziteti su ponovo otvoreni za studentkinje u februaru, ali uz stroge propise o oblačenju.

Srednje obrazovanje je i dalje zabranjeno za devojčice, što nači da žene uskoro neće imati potrebne kvalifikacije da bi se upisale na univerzitet.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar