Slovačka, izbeglice, Ukrajina
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropa "puca" pod novim talasom ukrajinskih izbeglica koji su prisiljeni napustiti svoje domove jer su ih ruski napadi na elektrane ostavili bez grejanja i struje, piše britanski Telegraf.

Mađari, na primer, itekako osećaju nadolazeći pritisak. Od početka invazije Vladimira Putina, 963.812 izbeglica ušlo je u Mađarsku s granice Ukrajine i Rumunije. Na vrhuncu je u jednom danu stiglo više od 25.000 Ukrajinaca, uglavnom žena i dece.

Dolasci su se počeli smanjivati ​​sredinom marta, ali ponovno rastu i Mađari se već pripremaju da prihvate desetine hiljada novih izbeglica.

„Rekli su da su došli u Mađarsku zbog nestanka struje i jer im je hladno i nemaju grejanje. Očekujemo da će brojke ekslpodirati na zimu“, kaže Aleksandra Szentkirali, vladina portparolka u Humanitarnoj tranzitnoj tački u sportskom centru u Budimpešti, prenosi Jutarnji list.

Slovačka, izbeglice, Ukrajina
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Većina Ukrajinaca koristila je Mađarsku kao tranzitno odredište. Tačan broj izbeglica koji borave u Mađarskoj nije jasan jer Ukrajinci imaju sporazum o bezviznom režimu s EU-om, ali do sada su odobrena 27.993 zahteva za azil od 31.313 zahteva od početka rata.

Drugde u Evropi sistem je blizu prelomne tačke. Više od milion Ukrajinaca stiglo je u Nemačku, gde su opštine upozorile da ne mogu primiti više ljudi.

Postavljeni su šatori i privremena skloništa jer su migrantski centri puni. Policija sumnja da su požari u dva hotela u kojima su smeštene ukrajinske izbeglice u Rostocku, na severoistoku Nemačke, i Bautzenu, istočno od Drezdena, bili politički motivisani.

Poljska je na prvoj crti krize, s više od 1,4 miliona Ukrajinaca koji su sada zvanično registrovani u zemlji i očekuju novi talas izbeglica tokom zime.

Slovačka, izbeglice, Ukrajina
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U zemlji postoji ogromna podrška Ukrajini, ali kriza troškova života počinje uzimati danak ekonomiji. Od sredine sledećeg meseca Ukrajinci koji žive u zajedničkom smeštaju i koji imaju posao moraće plaćati polovinu troškova smeštaja.

Irska vlada najavila je da će zbrinjavanje 100.000 ukrajinskih izbeglica iduće godine koštati 2,5 milijarde evra i sugerirala da bi mogla prihvatiti do 200.000 ukrajinskih izbeglica.

No, Dablin se bori da pronađe smeštaj za sve Ukrajince, s kamp krevetima u vojnom stilu raspoređenim u sportskim centrima.

Slovačka, izbeglice, Ukrajina
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Mađarska je do sada potrošila 68 miliona evra i dodatnih 21,1 milion evra iz sredstava EU-a na svoj humanitarni program, uprkos svom tvrdokornom stavu o imigraciji i tinjajućim napetostima s Kijevom. Budimpeštanski centar otvoren je 24 sata dnevno, a lekarska pomoć i veterinar dostupni su mačkama i psima. Mađari su preplavili centar donacijama igračaka i odeće.

PROČITAJTE JOŠ:

No, topla dobrodošlica nije upućena izbeglicama koje stižu na južnu granicu zemlje sa Srbijom. Svaki dan oko 200 mađarskih zatvorenika šalje se na ogradu dugu 175 kilometara koju je izgradila Mađarska, kako bi popravili štetu nastalu pokušajima proboja.

Zid visok četiri metra, s električnim ogradama i prekriven žilet žicom, vrlo je kontroverzan, ali vlada je u petak rekla da će ojačati barijeru, rasporedivši dodatnih 60 zatvorenika svaki dan na održavanje.

U pograničnom gradu Roszke, Levente Bauko, policijski pukovnik, kaže da ilegalni migranti svaki dan pokušavaju proći kroz ogradu. Pokušali bi istovremeno preći prelaz kojim bi koordinirali trgovci ljudima na različitim mestima kako bi povećali svoje šanse za prolaz.

Pritom koriste merdevine i rezače. Neki su, kaže Bauko, počeli pokazivati ​​stražarima pištolje ili pucati u vazduh, u pokušaju da zastraše graničnu kontrolu.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar