Camac migranti Francuska
Čamac sa migrantima u Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia

U brodolomu čamca sa migrantima kod obale Jemena poginulo je najmanje 49 ljudi, a 140 se vode kao nestali, saopštila je danas Međunarodna organizacija za izbeglice UN (IOM).

U čamcu je bilo oko 260 Somalijaca i Etiopljana koji su isplovili sa severne obale Somalije na putovanje dugo 320 kilometara preko Adenskog zaliva, ali njihov čamac je potonuo u ponedeljak kod južne obale Jemena, navodi se u saopštenju IOM, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je u toku potraga za nestalim, kao i da je do sada spasena 71 osoba, a među poginulima je 31 žena i šestoro dece.

Migranti Foto:Tanjug/Stefan Pejovic/MSF Via AP

Jemen je glavna ruta za migrante iz istočne Afrike i sa Roga Afrike koji pokušavaju da se domognu zemalja Persijskog zaliva u potrazi za zaposlenjem.

Uprkos skoro decenijskom građanskom ratu u Jemenu, broj migranata koji godišnje pristižu u tu zemlju utrostručio se od 2021. do 2023. godine, sa oko 27.000 na preko 90.000, saopštio je IOM prošlog meseca, navodeći da se u Jemenu trenutno nalazi oko 380.000 izbeglica.

PROČITAJTE JOŠ:

Da bi prevezli izbeglice do Jemena, krijumčari često plove opasnim vodama Crvenog mora ili Adenskog zaliva sa pretrpanim čamcima.

U aprilu su najmanje 62 osobe poginule u dva brodoloma kod obale Džibutija pokušavajući da stignu do Jemena.

IOM je saopštio da je najmanje 1.860 ljudi poginulo ili nestalo duž ove rute, uključujući 480 osoba koje su se udavile.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare