Foto: EPA/RON SACHS/REUTERSTom Brenner/EPA-EFETRACIE VAN AUKEN

U utorak se u Sjedinjenim Državama održavaju među izbori, a dosadašnje projekcije pokazuju da se tesnu prednost za prevlast u Kapitolu trenutno imaju Republikanci, dok ih Demokrate prate u stopu.

Naime, trenutno Demokrate imaju 48 odsto podrške, dok Republikanci uživaju 49 odsto podrške glasača. Tri odsto glasača je neodlučno.

Međutim, sistem ovih međuizbora funkcioniše tako što se glasovi prikupljaju danima pre samog kraja izbornog procesa. Do sada je, prema podacima istraživanja koje prenosi Vašington post, glasalo 80 odsto glasača koji čine glasačku bazu Republikanaca i 74 odsto onih koji verno glasaju za Demokrate. Dakle, situacija bi mogla da se promeni. Naravno, eventualni preokret zavisio bi od toga iz koje savezne države ti ljudi dolaze i koliko ona ima glasova u ukupnom zbiru.

Džo Bajden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Dakle, zbog toga će prema projekcijama u konačnom zbiru će se glasovi povećati samo za Republikance i to za samo jedan odsto.

Šta se bira?

Inače, tokom ove kampanje fokusi kampanje dve strane potpuno su različiti. Demorkate – stranka aktuelnog predsednika Džo Bajdena kao ključni element koriste zabranu abortusa koju pokušavaju da nametnu Republikanci, dok je njima glavna tema rastuća inflacija za koju krive aktuelnu vladajuću garnituru. Usred žestoke borbe našao se i bivši predsednik Donalnd Tramp, koji priprema teren za predsedničke izbore 2024. godine.

Donald Tramp Foto: Spartano / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Građani Amerike na međuizborima biraju novi sastav Predstavničkog doma Kongresa, koji broji 435 kongresmena, kao i predstavnike Senata.

Pročitajte još:

Međuizbori koji se održavaju 8. novembra obično se smatraju za referendum o administraciji koja je na vlasti, a uz probleme sa inflacijom, Bajden je u teškoj poziciji. Ipak, posmatrači kažu da sa Trampom u centru pažnje, postoji prilika za Bajdena da ujedini demokrate i delimično skrene pažnju sa ekonomije.

BONUS VIDEO Višegodišnje insistiranje urodilo plodom: Kragujevčani se izborili za bezbednost pešaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar