Foto:EPA-EFE/ALEX EDELMAN

Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa, koje su izvele prošlomesečni smrtonosni napad na kompleks američkog Kapitola, nagovestile su da žele da "raznesu" zgradu i ubiju članove Kongresa, saopštila je u četvrtak vršilac dužnosti šefa policije Kapitola Jogananda Pitmen. Pretnje sugerišu da bi ekstremisti mogli da napadnu Kongres tokom obraćanja predsednika Džoa Bajdena, rekla je Pitmen članovima Predstavničkog doma i zatražila da se ne popuštaju oštre mere bezbednosti oko kompleksa.

„Pripadnici paravojnih grupa, koje su bile prisutne 6. januara, iskazali su želju da dignu u vazduh Kapitol i ubiju što više članova Kongresa, a sve u direktnoj vezi sa govorom o stanju nacije. Mislimo da bi bilo mudro da policija Kapitola zadrži pojačane i snažne bezbednosne mere dok ne rešimo probleme“, rekla je Pitmen u obraćanju članovima Odbora za raspodelu finansijskih sredstava Predstavničkog doma.

Još nije poznat datum Bajdenovog govora o stanju nacije u Kongresu, koji se obično održava početkom godine.

U Vašingtonu su uvedene mere bezbednosti bez presedana posle napada na Kapitol, uključujući ograde sa bodljikavom živom i kontrolne punktove na kojima su pripadnici Nacionalne garde.

Očekuje se da oko 5.000 pripadnika garde ostane u američkoj prestonici do sredine marta.

Trampove pristalice upale su u kompleks Kapitola 6. januara da bi pokušale da spreče Kongres da potvrdi izbornu pobedu Džoa Bajdena nakon što je Tramp neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni.

Napad je odložio proces potvrde za nekoliko sati, s obzirom na to da su članovi Kongresa bili primorani da se sklone na bezbedno. Pet osoba je preminulo u nasilju, uključujući i pripadnika policije Kapitola.

Više od 200 ljudi je do sada optuženo zbog učešća u nemirima, među kojima su i pojedine osobe povezane sa ekstremno desničarskim grupama kao što su „Čuvari zakletve“ i „Ponosni momci“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar