Foto:: James Glossop / News Licensing / Profimedia

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (DIU) potvrdila je da ruske okupacione snage na bojnom polju koriste satelitske komunikacione internet sisteme Starlink Ilona Maska, preneli su danas ukrajinski mediji.

DIU navodi da je zahvaljujući presretanju internih ruskih komunikacija potvrđeno da su Starlink terminali instalirani u cilju uspostavljanja pristupa Internetu, pored ostalog u 83. samostalnoj vazdušno-jurišnoj brigadi Oružanih snaga Rusije koja deluje u Donjeckoj oblasti u blizini naselja Kliščijevka i Andrijevka, prenosi ukrajinska Pravda.

POGLEDAJTE JOŠ:

DIU upozorava da obim upotrebe terminala Starlink tokom rata raste i „postaje sistemski“. Iz Glavne direkcije za obaveštajne poslove ministarstva odbrane nisu dali detalje o navodnim razmerama upotrebe satelitskih komunikacionih internet sistema Starlink, niti objašnjenje kako su ruske snage dobile te terminale, navodi Rojters.

Maskova kompanija Spejs Iks koja pokreće Starlink terminale, saopštila je prošle nedelje na platformi Iks da „ne nema nikakve poslovne odnose sa ruskom vladom ili njenom vojskom“ i potvrdila da njen servis ne funkcioniše u Rusiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare