Kijev Foto: EPA-EFE/VADYM SARAKHAN

Ukrajina je spremna da nastavi izvoz električne energije u evropske države jer je preokrenula stanje od pre šest meseci kada je zbog žestokog ruskog granatiranja ostala u mraku, saopštio je ministar energetike, Herman Haluščenko.

Ministar je izjavio da je sposobnost države da pokrije domaću potrošnju i prooizvede struje i za izvoz rezultat „titanskog rada“ ukrajinskih inženjera i inostranh partnera.

Rusija je u septembru uništila polovinu energetskog sistema Ukrajine čime je izazvala prekid snabdevanja strujom širom Ukrajine, a desetine miliona stanovnika su stale i bez načina grejanja.

Moskva je saopštila da je time oslabila sposobnost Ukrajine da se bori, a zapadni zvaničnici da je napad na te civilne ciljeve bio ratn izločin.

Ukrajina je u oktobru morala da prekine izvoz električne energije da bi podmirila domaće potrebe.

U decembru je američki državni sekretar Antoni Blinken najavio 53 miliona dolara pomoći Ukrajini za kupovinu opreme za električnu mrežu, uz 55 miliona dolara za podršku energetskom sektoru.

Haluščenko je saopštio da ostaje još mnogo posla, da su Ukrajini su potrebna sredstva za popravku oštećenih dalekovoda i da bi prihod od izvoza električne energije bio jedan od načina da se to uradi.

Ukrajina će struju najpre uzvoziti u Moldaviju, a potom u Poljsku, Slovačku i Rumuniju, rekao je ministar.

Izvoz omogućava toplije vreme jer je domaća potražnja opala.Uz to vreme ommogućava veće korišćenje solarne energije i energije vetra čime se smanjuje pritisak na nuklearne elektrane i elektrane na ugalj.

*** 

BONUS VIDEO: Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar