Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba Foto: Lev Radin/PACIFIC PRESS / Sipa Press / Profimedia

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je danas u televizijskom obraćanju da Kijev traži novi paket sankcija Rusiji, poziva na prestanak kupovine ruske nafte i traži pomoć u avionima. Sankcije koje Ukrajina traži od Zapada uključuju i zabranu ruske banke Sberbank iz SWIFT-a, zatvaranje evropskih luka za ruske brodove, zatvaranje pristupa Rusiji kriptovalutama, naveo je on.

„Rusi, idite kući. Na tuđoj ste zemlji gde nikome niste potrebni i gde niste dobrodošli. Putine, ostavi Ukrajinu na miru. Nećeš dobiti ovaj rat. Vreme je da sačuvaš živote Rusa i okončaš ovo krvoproliće“.

Kuleba je zatim pozdravio odluke 113 međunarodnih kompanija da prestanu da rade u Rusiji ili sa Rusijom i pozvao sve svetske kompanije da urade isto i prestanu da trguju i sarađuju sa Rusijom ili ruskim partnerima, kao i da prestanu da ulažu u Rusiju.

„Svaki dolar ili evro zarađen u poslovima sa Rusijom danas natopljen je krvlju ukrajinskih muškaraca, žena i dece“, kazao je Kuleba na današnjoj konferenciji za štampu.

Ukrajinski ministar odbrane dotakao se u svom obraćanju i teme uvođenja zone zabrane letova iznad Ukrajine, što, kako kaže, može ili da dovede do eskalacije sukoba, ili da donese bezbednost Ukrajini.

„Odgovor zavisi od toga koliko je NATO samouveren. Ako veruje da je dovoljno jak da uvede zonu zabrane letova, pretpostavljajući da se Rusija neće usuditi da uđe i susretne se sa NATO avionima koji patroliraju nebo, onda se zona zabrane letova mora uvesti“, kazao je Kuleba.

S druge strane, ako NATO, kako kaže, nije dovoljno samouveren i „veruje da nije dovoljno jak da se susretne sa Rusijom iznad Ukrajine, onda oni naravno ne treba da uvedu zonu zabrane letova iznad Ukrajine“.

Podsetimo, i predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski zatražio je ranije danas pomoć, navodeći da su im potrebni borbeni avioni i dronovi.

BONUS VIDEO: Trnovit put od Ukrajine do Srbije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar