Maksim Levin
Maksim Levin Foto: REUTERS/Stanislav Kozliuk

Ukrajinskog fotoreportera Maksima Levina, o kome tri nedelje nije bilo nikakvih informacija, pronađen je mrtav nakon povlačenja ruskih vojnika sa područja blizu Kijeva, objavilo je danas ukrajinsko predsedništvo. Levin je radio za brojne velike zapadne novinske kuće, uključujući Rojters i BBC.

Maksim Levin je nestao 13. marta u zoni sukoba u Kijevskoj regiji. Njegovo telo je 1. aprila pronađeno blizu sela Guta Međugirska, nekoliko desetina kilometara severno od glavnog grada“, objavio je na Telegramu zvaničnik ukrajinskih vlasti Andrij Jermak.

Po podacima ukrajinske nevladine organizacije IMI (Institut za medije i informacije), koji se poziva na preliminarne informacije iz Ureda glavnog tužioca, „nenaoružanog novinara su sa dva hica“ pogodili ruski vojnici.

Kako kažu njegovi poslodavci, a prenose Ukrajinci, Levin je na području Kijeva bio s drugim novinarom, Aleksejem Černjišovim. Još uvek nije poznato gde je Černjišov.

Levin je više od 10 godina radio u redakciji ukrajinskog portala LB.ua, a sarađivao je i sa Rojtersom, BBC-jem, Asošijeted Presom, objavljeno je na LB.ua.

Maks Levin nije prvi novinar ubijen dok je izveštavao o sukobu u Ukrajini. Zasad je poznato da su poginuli Jevgenij Sakun u vazdušnom napadu na kijevski TV toranj kao i trojica novinara koje su ubili ruski vojnici dok su prolazili automobilom.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na naše, lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Snimak napada na rusko skladište goriva u Belgorodu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar