Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA, EPA-EFE/EVGENY ODINOKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Nema zvanične potvrde, ali mediji iz Rusije objavili su da je u ukrajinskom raketnom napadu ove nedelje elimisan i Jevgenij Prigožin, organizator zloglasne plaćeničke grupe Vagner, koji je tako blizak sa ruskim predsednikom da nosi nadimak "Putinov kuvar".

Autor ove informacije je ruski ratni dopisnik Jurij Kotenok, koji je u nedelju, nešto iza 18 sati prema moskovskom vremenu, na Telegram kanalu objavio da su Oružane snage Ukrajine napale „jednu od lokacija“ PMC-a Vagnera u gradu Popasna u Luganskoj oblasti u Ukrajini.

„Izvori u Donbasu potvrđuju. Verovatno HIMARS. Ukrajinski resursi raspršuju smrt, moguće i poslovnog čoveka Jevgenija Prigožina – ali nemamo potvrdu“, napisao je Kotenok.

O udaru na Popasnu najpre je izvestio, takođe ruski kanal „Obrnuta strana medalje“, koji se povezuje s PMC-om Vagner, koji je objavio fotografije koje su verovatno snimljene nakon ukrajinskog napada. I propagandni medij „Rusko proleće“ objavio je isti snimak, kao i video s lica mesta, na svom telegram kanalu „Operacija Z: Rusko proleće vojni komesari“, uz tvrdnju o „nekoliko ranjenih i, čini se, jednom mrtvom osobom“, prenosi Jutarnji list.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Veb stranica Rusko proleće (i njen telegram kanal „Operacija Z: Ruski prolećni vojni komesari“) jedan je od najvećih propagandnih medija koji pišu o ratu u Ukrajini.

Grupu Vagner nazivaju Putinovom „privatnom vojskom“, a njihove pripadnike često se tajno šalje u regione za koje Rusija poriče da je njima na bilo koji način zvanično prisutna. Grupa je međunarodnu prepoznatljivost prvi put stekla u Ukrajini na vrhuncu ruskog upada u tu zemlju 2014. godine, kada su njihovi pripadnici bili optuživani za ratne zločine.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Vagner je osnovao Dmitrij Utkin, bivši pripadnik ruskih specijalnih snaga, koji je plaćenike uglavnom regrutovao iz ruske vojne obaveštajne agencije poznate kao GRU, a nazvani su Vagner jer je to bio Utkinov nadimak. Vagnerovce je ubrzo preuzeo Jevgenij Prigožin, uticajni oligarh koji ima bliske veze s Kremljom.

Prigožin se proslavio kao ugostitelj, a zaradio je i nadimak „Putinov kuvar“, zbog unosnih ugovora za keterinig usluge koje je ostvarila njegova firma.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Otkrivena tajna lokacija

Međutim, u slučaju Popasne, najzanimljiviji je podatak da su ukrajinski obaveštajci otkrili lokaciju na kojoj su Vagnerovci – zahvaljujući Rusima. Plaćenici su se nalazili u sedištu Vagnera u okupiranoj Popasni.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je to trebala biti tajna, adresa je prethodno primijećena na fotografijama objavljenim 8. avgusta u telegram kanalu ratnog izvestioca Sergeja Srede, koji je napisao da se odvezao u sedište Vagnerovaca, kada je tamo bio Jevgenij Prigožin.

Ubrzo je njegova objava izbrisana, ali kopije su ostale na internetu, a Sergej Sreda je napisao kako je adresu sedišta zloglasnih ruskih plaćenika, otkrio uz saglasnost pripadnika PMC-a Vagner.

Ukrajinci takođe prate ruske medije, pa kada su na dobili adresu sedišta Vagnerovaca, znali su da na nišanu imaju odličnu lovinu, i doslovno su zbrisali s lica zemlje čitavo područje, pišu mediji.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (2)