Krstarica Moskva, ratni, vojni brod Moska
Foto: Handout / AFP / Ministry of Defence of the Russian/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia/Shutterstock

Ruska Crnomorska flota se nekada smatrala ključnom u pokušaju ruskog lidera Vladimira Putina da osvoji Ukrajinu. Ali ta flota i njeno prateće vazduhoplovno krilo su neprestano na meti napada ukrajinskih raketa i bespilotnih letelica. To je dovelo do promene mišljenje o snagama koje su nekada izazivale strah gde god se spomenu.

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu u februaru, flota sa sedištem na Krimu bila je u centru akcije, lansirajući krstareće rakete Kalibr na vojne i civilne ciljeve duboko ka ukrajinskoj teritoriji, blokirajući pristup lukama i preteći Odesi amfibijskim ratom.

Međutim, od tih ranih dana, Kijev je preuzeo inicijativu jer su raketni udari i misteriozne eksplozije izazivale pustoš u redovima ruske flote, potopivši nekoliko brodova – uključujući vodeću krstaricu „Moskva“ i razarajući njenu avijaciju na Krimu u dramatičnom napadu ovog meseca, prenosi Politiko.

Iako je Crnomorska flota bila dovoljno jaka da zadrži malu ukrajinsku mornaricu na odstojanju, ona nikada nije bila ponos ruske mornarice. Severna flota sa sedištem u Severomorsku, daleko je najveća i najsavremenija snaga Kremlja i poslala je nekoliko svojih brodova u pomoć nepresredno pre ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, očekivalo se da će flota sa sedištem na Krimu igrati veliku ulogu u držanju ukrajinskih snaga na jugu. Amfibijski napad nikada nije izveden. Dok ruske podmornice s vremena na vreme pucaju na Ukrajinu, flota nije ispunila očekivanja postavljena na početku rata i pristala je na nešto što predstavlja odbrambeno „čučanje“ bilo u luci ili daleko od obale kako bi izbegla ukrajinski napad.

Od proleća, problemi Crnomorske flote su se zbrajali: rezultat lošeg vođstva, stara oprema i oholost koju su Ukrajinci rado iskorišćavali. Niz vojnih katastrofa doveo je do otpuštanja komandanta flote admirala Igora Osipova.

„Crnomorska flota, pokazala je neozbiljnost u načinu na koji se flota pripremala, pozicionirala i sprovodila operacije imaju u vidu pretnju ukrajinskog otpora“, navodi Majkl Kofman, direktor Programa za studije Rusije za istraživački centar CNA sa sedištem u Virdžiniji.

Otpor je bio žestok. Protivbrodska raketa Neputin koju je razvila Ukrajina, a koja je potopila „Moskvu“ i rakete „Harpun“ koje je donirala Danska i koje su ovog proleća potopile ruske brod za snabdevanje, primorale su flotu da mesecima ostane na obali i van borbe.

Oleksandar Turčinov, bivši vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i bivši sekrter Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu zemlje koji je pokrenuo projekat „Neptun“ rekao je za Politiko da je ponosan na tu raketu.

„Sat vremena nakon što je krstarica pogođena, razmenio sam reči sa Olegom Korostiljevim, generalnim projektanom ukrajinskog biroa Luč“, rekao je on sa južne linije fronta, gde je raspoređen kao oficir. Korostiljev je bio ključ za razvoj projekta „Neptun“. „Čestitali smo jedni drugima na činjenici da je ovo veoma ozbiljan rezultat“, dodao je on.

Turčinov je rekao da je raketa Neptun takođe pogodila fregatu Admiral Esen u aprilu. Ali Rusija je uspela da obori drugu raketu koja je ciljala brod zbog vremena između lansiranja. Ukrajina to shvatila kao lekciju, ispalivši istovremeno dve rekete prilikom napada na krstaricu „Moskva“.

„Probili su protivvazdušnu odbranu i uspeli su da potope metu“, rekao je Turčinov. I na kopnu i na moru, ruske snage su mnogo ranjivije nego što su mislile da jesu, rekao je novinarima ovog meseca zvaničnik ministarstva odbrane.

Ne samo da se krstarica „Moskva“ nalazi na dnu Crnog mora, već su dani ukrajinskih dronova i raketnih udara na Zmijsko ostrvo koje je okupirala Rusija u maju i junu oštetili ili uništili nekoliko manjih desantnih i transportnih brodova koje su Rusi usidrili kod obala Ukrajine. Udari su uništili nekoliko modernih sistema protivvazdušne odbrane i radara, čime je u suštini okončana ruska dominacija na moru i vazduhu i ključni deo zemlje je vraćen pod kontrolu Kijeva.

Bitka za Zmijsko ostrvo je pokazala da ruska flota ima odgovor na ukrajinske napade, a rusko napuštenje ostrva učinilo je njene brodove na moru još ranjivijim na ukrajinske napade.

Krstarica Moskva, ratni, vojni brod Moska
Foto: Handout / AFP / Not supplied / WillWest News / Ministry of Defence of the Russian/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia/Shutterstock

„Gubici ruskih amfibijskih brodova su verovatno važnijih od ‘Moskve'“, rekao je Rob Li, viši saradnik Instituta za spoljnu politiku koji prati vojsku Rusije i Ukrajine. Gubici ometaju sposobnost Rusije da premešta trupe i opremu oko Krima morem i učinili su da Rusi još više oklevaju da koriste moderne desantne brodove koje je prebacila sa severne i baltičke flote neposredno pre rata.

Nespremnost da se koriste brodovi znači da je flota postala praktično impotentna i da ne postoji već nekoliko meseci, rekao je drugi zvaničnik ministarstva odbrane za Politiko.

Jedan zapadni zvaničnik se složio sa tom ocenom i rekao da je „ruska Crnomorska flota razbijena i da se sada koristi samo kao odbrambena snaga uz povremene napade krstarećim rekatama“. Održavanje flote na moru „ozbiljno ograničava mogućnosti ruske kampanje“ u južnoj Ukrajini. Sama flota još uvek ima preko 30 brodova na moru ili u lici, ali njihova efikasnost i sposobnost manevrisanja su ozbiljno otežani.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ruska flota ne radi mnogo“, rekao je jedan zapadni zvaničnik. „Zmijsko ostrvo im je dalo malo fleksibilnosti, a sada im je to oduzeto. Gubitak tog ostrva samo još više smanuje njihove taktičke sposobnosti“, dodao je.

Avijacijski puk Crnomorske flote stacioniran u vazduhoplovnoj bazi Saki na Krimu, takođe je ozbiljno pogođen ovog meseca u vazdušnim napadima, rekao je zapadni zvaničnik.

Na drugim mestima, navodi se da je dron napao sedište flote u lučkom gradu Sevastopolju u julu i ponovo prošle nedelje.

Napadi i publicitet koji su dobili na Zapadu nisu prošli nezapaženo od strane ruskog predsednika Vladimira Putina. Smena najvišeg admirala Crnomorske flote bila je prikrivena u ruskim medijima, što je gotovo nezapamćen potez režima koji daje prednost projekciji moći i kompetencije, čak i uprkos dokazima koji govore suprotno.

„Loša priprema, očigledna neopreznost i generalno loš stav Crnomorske flote verovatno su doveli do otpuštanja admirala“, rekao je Kofman.

Nakon napada dronom na štab Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, tokom proslave Dana ruske mornarice, izgleda da nisu promenili svoje operativne medtode, što je dovelo do drugog udara dronom na zgradu Crnomorske flote.

Rusiju muče neuspesi od prvih dana ratovanja Ukrajini. Prvo kada su elitne snage i teške oklopne jedinice odbijene u naletu na Kijev, a kasnije kada su trupe potisnute iz Buče i Irpina na severu. Neuredno šifrovanje komunikacija takođe je dovelo do skoro stalnih napada na ruske komande i kontrolne lokacije i štabove, što je rezultiralo smrću najviših oficira, uključujući generale.

Ukrajinski napadi na stacionirane ciljeve na kopnu i na moru na neki način su zamrzli sukob, rekao je zapadni diplomata. Posle šest mesci borbi, Rusi i njihova zastarela logistika i komanda struktura su radili protiv ranih ambicija Kremlja da vodi kratak ali oštar rat.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar