Foto:profimedia.rs

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo danas je objavilo da trenutno nema učinkovit način odbrane od balističkih projektila koje Iran, prema novim izveštajima, planira da pošalje Rusiji.

Jurij Ihnat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je da domet iranskih balističkih projektila koji navodno stižu Rusiji, iznosi od 300 do 700 kilometara, što bi Rusiji omogućilo da pogađa mete bilo gde u Ukrajini.

„Postoji velika verovatnoća da će projektili biti isporučeni severno od ukrajinske granice, odakle mogu biti lansirani na celo područje Ukrajine“, rekao je danas Ihnat na konferenciji održanoj u Kijevu. Ranije danas je, podsetimo, CNN objavio da se Iran priprema da pošalje Rusiji dodatnih 1000 komada oružja, što uključuje i balističke projektile zemlja-zemlja kao i još dronova kamikaza, prenosi Index.hr.

Foto: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Na pitanje jesu li se oružane snage Ukrajine spremne odbraniti protiv takvih tipova iranskih projektila, Ihnat je rekao da će Ukrajina „preduzeti mere zaštite kakve može protiv takvih projektila“. No, upozorio je da trenutno nemaju učinkovitu odbranu protiv takvih projektila.

„Teoretski ih je moguće oboriti, ali to je jako teško uraditi s onim što trenutno imamo na raspolaganju“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imamo protivvazdušnu odbranu, a ne odbranu protiv projektila“, rekao je Ihnat dodajući kako Ukrajina veruje da Rusiji ponestaje vlastitih projektila tipa Iskander-M, zbog čega je prisiljena da se obrati Iranu. „Očito je da im ti projektili dolaze kako bi nadomestili Iskandere, kojih im nestaje“, rekao je on.

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, Teheran je nazvao „saučesnikom u agresiji“.

„Iran šalje projektile Ruskoj Federaciji i zna da će ih Rusi koristiti za napade na naše gradove. Obučavaju Ruse da koriste dronove znajući da će ih koristiti za napade za ukrajinski energetski sektor i isprovocirati novi talas izbeglica prema Evropskoj uniji“, objavio je Podoljak na Tviteru.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar