Foto: Profimedia

Milijarder Oleg Tinkov, osnivač onlajn banke Tinkof, odrekao se nedavno ruskog državljanstva zbog sukoba u Ukrajini, koji je žestoko kritikovao. Tinkov je ranije isticao da fašistički režim Vladimira Putina vodi rat sa "mirnim susedom". Kao jedan od najvećih kritičara Putina i rata u Ukrajini, i ranije je dospevao u centar svetske pažnje, a njegova izjava o poređenju leukemije i Kremlja uspela je da šokira i one koji su bili upoznati sa karakterom Vladimira Putina.

„Doneo sam odluku da se odreknem ruskog državljanstva. Ne mogu i ne želim da budem povezan sa fašističkom zemljom koja je započela rat sa svojim mirnim susedom i koja svakodnevno ubija nevine ljude“, napisao je Tinkov na Instagramu.

Milijarder je izrazio nadu da će i drugi istaknuti ruski biznismeni slediti njegov primer, kako bi oslabili „režim predsednika Vladimira Putina i njegovu ekonomiju“ i na kraju ga poraziti.

Tinkov je uz poruku postavio i fotografiju potvrde ruskog konzulata kojom se potvrđuje da više nema rusko državljanstvo.

Oleg Tinkov
Oleg Tinkov Foto: Artur Lebedev / TASS / Profimedia

„Mrzim Putinovu Rusiju, ali volim sve Ruse koji su jasno protiv ovog sumanutog rata“, dodao je Tinkov.

Tinkov je žestoko kritikovao „apsurdnu“ rusku ofanzivu u Ukrajini u aprilu, pozivajući Zapad da pomogne da se okonča „masakr“.

„Rusija kao država više ne postoji“

Osnivač jedne od najvećih ruskih banaka postao je poznat svetskoj javnosti kada je osudio ruskog predsednika Vladimira Putina u svom prvom intervjuu otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

„Shvatio sam da Rusija kao država više ne postoji“, rekao je za Njujork Tajms sa nepoznate lokacije, ali je predvideo da će Putin još dugo ostati na vlasti.

Oleg Tinkof Foto: Iliya Pitalev / Sputnik / Profimedia

„Verovao sam da je Putinov režim loš. Ali naravno, nisam ni slutio da će to poprimiti tako katastrofalne razmere“, dodao je Tinkov.

Takođe je istakao da ga je Kremlj naterao da proda svoj udeo od 35 odsto u banci koju je osnovao, ruskom rudarskom milijarderu za delić onoga što je vredelo.

„Bilo je kao da sam talac – uzimaš ono što ti se nudi“, dodao je.

Tinkov je istakao da je angažovao telohranitelje nakon što su mu prijatelji sa kontaktima u ruskim bezbednosnim službama rekli da treba da se plaši za svoj život.

Preživeo leukemiju

Nakon što je otvoreno okrenuo leđa Putinu i njegovom režimu, Tinkov je otkrio zašto je angažovao telohranitelje, ali i kako je preživeo leukemiju.

Oleg Tinkov
Oleg Tinkov Foto:Sergei Konkov / TASS / Profimedia

U razgovoru sa reporterom Njujork tajmsa koji je obavljen sa tajne lokacije otkrio je da je angažovao telohranitelje pošto je dobio infomaciju da bi trebalo da se plaši za svoj život.

Poručio je da je tu informaciju dobio od prijatelja sa kontaktima u ruskim bezbednosnim službama. Našalio se da će ga iako je preživeo leukemiju, možda na kraju „ubiti Kremlj“. Priznao je da mu je preneta poruka da je odluka u vezi sa njim doneta.

„Da li to znači da će me ubiti, ne znam. Ne isključujem to“, rekao je on.

Tinkov važi za jednog od retnih ruskih tajkuna koji je samostalno izgradio svoj posao nakon što je bogatstvo stekao van industrije energetike i minerala koja je bila igralište za bogate ruske biznismene.

POGLEDAJTE JOŠ:

Događaji koji su se nizali u poslednje vreme oko ovog ruskog milijardera bili su brz i potresan obrt sreće za biznismena koji je godinama izbegavao da se sukobi sa Putinom, dok se predstavljao kao nezavistan od Kremlja. Njegov pad naglašava posledice sa kojima se suočavaju oni pripadnici ruske elite koji se usude da progovore protiv svog predsednika.

Tinkov je naveo da su mu mnogi njegovi poznanici u poslovnoj i vladinoj eliti privatno rekli da se slažu sa njim, ali da se svi plaše.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar