Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je od stranih državljana širom sveta da se uključe u rat protiv Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ukrajina osniva ‘legiju stranaca’ za dobrovoljce iz inostranstva. To će biti ključan dokaz vaše podrške našoj zemlji“, naveo je Zelenski u saopštenju koje je preneo Rojters.

On je u izjavi u nedelju optužio rusku vojsku za ubijanje civila i pohvalio je Ukrajince što su imali hrabrosti da se brane.

„Ukrajinci su pokazali hrabrost da brane svoju domovinu i spasavaju Evropu i njene vrednosti od ruskog naleta. Ovo nije samo ruska invazija na Ukrajinu. Ovo je početak rata protiv Evrope, protiv evropskih struktura, protiv demokratije, protiv osnovnih ljudskih prava, protiv globalnog poretka zakona, pravila i mirnog suživota“, rekao je Zelenski.

I na zvaničnom Fejsbuk profilu predsednika Ukrajine objavljen je poziv dobrovoljcima iz celog sveta da se priključe borbama.

„Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obraća se građanima širom sveta, prijateljima Ukrajine, miru i demokratiji. Svako ko želi da se pridruži odbrani Ukrajine, Evrope i sveta može doći i boriti se rame uz rame sa Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca“, navodi se.

U saopštenju se dodaje da oni koji žele da se pridruže treba da kontaktiraju atašea za odbranu ambasade Ukrajine u svojim zemljama.

„Zajedno smo pobedili Hitlera, pobedićemo i Putina“

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je takođe tvitovao o ovom pozivu.

„Stranci koji su voljni da brane Ukrajinu i svetski poredak kao deo Međunarodne legije terirorijalne odbrane Ukrajine, pozivam vas da kontaktirate strane diplomatske misije Ukrajine u svojim zemljama. Zajedno smo pobedili Hitlera, a pobedićemo i Putina“, napisao je on.

Prema Uredbi o vojnoj službi u Oružanim snagama Ukrajine, stranci imaju pravo da se pridruže Oružanim snagama Ukrajine radi služenja vojnog roka. Po ugovoru na dobrovoljnoj osnovi mogu da budu uključeni u snage teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski lider ranije je naglasio da je njegova zemlja ostavljena da se brani sama. Zapadni zvaničnici su poslali Ukrajini oružje i municiju ali ne šalju svoje vojske. Ukrajina nije deo NATO saveza.

BONUS VIDEO: MilIon Ukrajinaca beži ka granicama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram