Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Bakingemska palata objavila je prvu sliku nadgrobne ploče na kraljičinom poslednjem počivalište u Vindzoru. Crna kamena ploča postavljena je u pod Memorijalne kapele Džordž VI, gde je kraljica sahranjena. Na sveže ugraviranom kamenu nalaze se imena kraljice, njenog supruga vojvode od Edinburga i njenih roditelja.

Na ploči je uklesano „Džordž VI 1895-1952“ i „Elizabeta 1900-2002“, metalna podvezica, a zatim „Elizabeta II 1926-2022“ i „Filip 1921-2021“.

Sva četiri člana kraljevske porodice bili su članovi Reda podvezice, najvišeg viteškog reda u britanskom sistemu počasti. Taj viteški red datira još iz srednjeg veka i čine ga monarh i druge visoke ličnosti, uključujući bivše premijere i vojne šefove.

Postavljena ploča, okružena cvećem i vencima, napravljena je od ručno klesanog belgijskog crnog mermera sa mesinganim umecima slova, kako bi se slagala sa pločom koja je ranije bila na tom mestu.

Kraljica je sahranjena u ponedeljak u Memorijalnoj kapeli Džordža VI u prisustvu kralja Čarlsa III i članova najuže porodice.

Kapela se ponovo otvara u četvrtak, a građani će moći da vide nadgrobnu ploču svakoga dana, osim nedelje, kada je kapela predviđene samo za vernike.

Ulaz košta 28,50 funti za odrasle subotom i 26,50 funti ostalim danima, navodi se na veb stranici kapele.

Inače, gradnju kapele je naručila kraljica 1962. godine kao mesto za sahranu njenog oca kralja Džordža VI, a dizajnirao ju je Džordž Pejs.

Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Kraljičina sestra, princeza Margaret, koja je umrla 2002. godine, kremirana je i njen pepeo je prvobitno ostavljen u kraljevski trezor kapele Svetog Đorđa, nakon čega je premešten u memorijalnu kapelu Džordža VI sa kovčezima njenih roditelja.

Telo kraljičinog supruga, princa Filipa je tek nedavno premešteno u kapelu.

Foto: Frank Augstein/Pool via REUTERS

Kada je umro u aprilu 2021, njegov kovčeg je položen u Kraljevski trezor, spreman da bude premešten u spomen kapelu, kako bi se pridružio njegovoj ženi nakon njene smrti.

Kraljevska porodica obeležava sedmodnevnu žalost za kraljicom, koja će se završiti  u ponedeljak.

BONUS VIDEO: Povorka sa kovčegom Kraljice na ulicama Londona

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar