Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Šest najvažnijih opozicionih partija u Mađarskoj žele da zajedno izađu na parlamentarne izbore u proleće 2022. godine, a cilj im je da donesu "smenu epoha", prenosi danas Dojče vele.

Premijer Viktor Orban sa svojom partijom Fides dominira mađarskom političkom scenom već deset godina. On okuplja širok politički spektar, od centra sve do krajnjih desničara. Svojom etatističkom ekonomskom politikom postao je zanimljiv čak i brojnim bivšim glasačima levih partija.

Od 2010. je Fides u savezu sa malom Demohrišćanskom narodnom partijom (KDNP) tri puta pobedio na izborima, svaki put dvotrećinskom većinom. Do sada opozicija u Mađarskoj nije imala način da se suprotstavi takvoj nadmoći. Čak su njeni predstavnici u predizbornim kampanjama izgledali malodušno i paralizovano, navodi se u analizi.

Pročitajte još:

Orban im se povremeno izrugivao, govoreći da za njegov imidž i imidž Mađarske u inostranstvu tako slaba opozicija nije dobra, jer će još češće čuti da je diktator.

Sada je mađarska opozicija napravila veliki korak. Namerava da okonča dominaciju Orbanovog sistema kako bi uvela „smenu epoha“.

Prvi put će šest najvažnijih opozicionih partija izaći zajedno na izbore, sa zajedničkom listom kandidata kao i sa zajedničkim kandidatom za premijersko mesto. Tako su stranke nedavno odlučile posle duge i iscrpljujuće debate. Spektar partija u opozicionom savezu proteže se od levo-progresivnih preko liberalno-zelenih do nacionalno- konzervativnih.

Dogovor dolazi veoma rano – izbori su na proleće 2022. godine.

Istovremeno je usvojena programska platforma sa ciljevima buduće vlade. Ambiciozan dokument je nazvan „Garancije smene epoha“.

Ciljevi su ponovno uspostavljanje nezavisnog pravosudja i slobode štampe, transparentno vođenje Vladinih poslova sa obavezom obrazlaganja trošenja novca poreskih obveznika.

Planirano je donošenje novog Ustava i izbornog zakona, uvođenje direktnog izbora predsednika države, otvaranje dosijea bivših pripadnika i doušnika tajne službe. Osim toga, opozicija namerava da prevaziđe duboku polarizaciju društva.

Zajednički nastup opozicije je važan iz više razloga. Ona je godinama bila posvađana i rascepkana. Orbanov sistem favorizuje jake partije i delom je prilagođen potrebama vladajućeg Fidesa. Stoga su mnogi stručnjaci izbore u zemlji označili kao „slobodne, ali ne i fer“. U takvim okolnostima samo zajednički opozicioni blok ima šanse protiv Orbanove partije, naveo je DW.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram