Foto: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL

Belorusija planira da podigne starosni minimum za predsedničke kandidate na 40 godina, saopštio je danas predsednik komisije za izradu ustavnih amandmana Petar Miklaševič.

POGLEDAJTE JOŠ:

Do sada je taj limit bio 35 godina, a konačna forma predloga ustavnih amandmana predstavljena je prošle nedelje.

Predloženim amandmanima, zahtevaće se da kandidat za predsednika ima stalno prebivalište u Belorusiji prethodnih 20 godina, kao i da nema državljanstvo još neke države.

Takođe, predložena je odredba da isto lice može da bude predsednik u najviše dva mandata, kao i da Skupština, u slučaju izdaje, može da ukloni predsednika sa funkcije.

Predsednik bi trebalo da bude biran na pet godina, direktnim izborima.

Predviđa se uklanjanje iz Ustava pravo predsednika da poništi vladine akte i izdaje dekrete.

Predlogom se, istovremeno, Skupštini daje mogućnost da ukloni predsednika sa položaja u slučaju izdaje ili drugih teških zločina. Ako bude neophodno, Skupština može i da odluči o legitimnosti predsedničkih izbora.

Predlogom ustavnih amandmana predviđa se uvođenje nove institucije za zaštitu ljudskih prava.

U sledećoj fazi, kompetentna državna tela, na čelu sa predsednikom, nastaviće rad na predloženim ustavnim amandmanima, koji će biti stavljeni na referendum početkom 2022. godine.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je 16. marta uredbu kojom se osniva komisija od 36 članova koja bi trebalo da predloži amandmane na Ustav.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar