Allison Fluke Foto:Tanjug/Alexandria Sheriff's Office via AP

Alison Ekren, koja je sa svoje dvoje dece prebegla iz Sjedinjenih Država u Tursku, pa potom i u Siriju, kako bi postala pripadnica ISIS-a i obučavala malu decu da upravljaju oružjem, suočava se sa optužbama za terorizam i preti joj višegodišnja zatvorska kazna.

Ekren je uhapšena čim je sletela na američko tlo. Optužena da je obučavala decu od šest godina da koriste mitraljeze i pripremala ih da počine „nasilni džihad“.

Pročitajte još:

“ISIS mlada” je u redove Islamske države ušla kako bi komandovala sopstvenim ženskim bataljonom.

Ekren se sa bivšim mužem i decom preselila na Bliski istok. Između 2008. i 2010. godine vodila je blog na kojem je prikazivala dobre strane islamskog načina života.

Dve godine kasnije, 2012. dolazi na suludu ideju da sa svojim sinom i ćerkom, pobegne od supruga Džejmsa Fluka u Siriju preko Egipta. Tada se priključuje terorističkim organizacijama i udaje za jednog operativaca ISIS-a.

Ubrzo počinje da obučava devojčice i tinejdžerke da koriste oružje AK-47, detoniraju bombe i izvršavaju samoubistvo.

Jedan od svedoka na sudu je naveo kako je više puta video jedno od dvoje njene dece, koje je tada imalo pet ili šest godina, kako drži mitraljez u njihovom domu u Siriji.

Njena deca su sada odrasla i sa majkom nisu u dobrim odnosima. Još uvek nije poznato šta se dešava sa Ekreninom ćerkom i da li je ona još uvek u Siriji. Zna se da je njen sin uspeo da pobegne u SAD sa 17 godina i sada traži zabranu prilaska za Ekren. Kao razlog navodi to što je “ISIS mlada“ uništila njegovo detinjstvo, direktno ga izlagala opasnosti i otuđila od oca. Treba napomenuti i to da je Ekren, ocu njene dece, koji živi u SAD, više puta tražila otkup za decu u iznosu od nekoliko hiljada dolara.

„Dobijao sam pisma poštom ili imejlom. U njima mi je pisala da mogu da dobijem nazad decu za određenu sumu novca. U početku je tražila 5.000 ili 6.000 dolara, a onda je suma postajala sve viša i viša. Ne sećam se najvećeg iznosa”, rekao je Fluk.

Ekren je jednom prilikom otišla toliko daleko, da je režirala svoju smrti i smrt svoje ćerke i o njoj obavestila svog bivšeg supruga 2018. godine. Poslala je poruku sa lažnog naloga suprugu kako je izvesno da su ona i njena ćerka ubijene, ali da snage američke vojske ne mogu da ih pronađu, pa samim tim ne mogu da pošalju njihova tela u Sjedinene Države.

“Ona je luda, otela je moju decu, koju nije ni volela. Manipulisala je njima svakodnevno i ispirala im mozgove”, rekao je Fluk.

Pre Islama živela normalnim životom

Gotovo niko od ljudi koji su poznavali Ekren ranije nije mogao da poveruje da je ona postala radikalni islamista.

Opisali su je kao mirnu i normalnu ženu, koja je bila izuzento posvećena vaspitanju svoje dece. Završila je učiteljski fakultet i obožavala rad sa mališanima.

Čini se da se sve promenilo odlaskom kada se sa porodicom preselila u Tursku, a šta je uticalo na to da postane neprepoznatljiva ostaće misterija.

BONUS VIDEO: Parkur među ruševinama sirijskog grada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram