ISIS
Foto: Chris Huby / Zuma Press / Profimedia

Stotine žene koje su povezane sa Islamskom državom u logoru Al-Hol u Siriji udale su se za muškarce koje su upoznale onlajn, a nekoliko stotina je prošvercovano koristeći mito koje su dali njihovi muževi, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovnicima kampa poslate su devizne uplate u iznosi od pola miliona američkih odlara, prema svedočenju 50 žena unutar i izvan Hola, lokalnih kurdskih zvaničnika i bivšeg člana ISIS-a u istočnoj Evropi koji ima znanje o transferu novca i prema svedočenju stranog borca u Idlibu.

Ta praksa je značajan rizik u Siriji i za strane vlade koje odbijaju da dovedu svoje državlajne kući – ali prema mnogim sagovornicima venčanje je jednostavan i sve popularni način bekstva, prenosi Gardijan.

„Svakog dana mi čovek pošalje poruku da me pita da li tražim muža“, rekla je žena iz Rusije koja živi u kampu.

ISIS
Foto: Carol Guzy / Zuma Press / Profimedia

„Svi oko mene su se venčali… mada oni koji jesu su i dalje okrenuti ka ISIS-u“, kaže ona.

Oko 60.000 žena i dece je iz poslednjeg sirijskog uporišta Iside, a sada suu Havlu koji vode Kurdi.

Njihovo zatvaranje je poziv „upomoć“ za pristalice ISIS-a širom sveta, a venčanje za jednom od zatvorenih žena postalo je „pitanje časti“ na džihadističkim društvenim mrežama.

Za muškarce je to način da pomognu onima u nevolji i da podignu svoj socijalni položaj. Izgleda da većina potencijalnih muževa ima korene u muslimanskim zemljama, ali žive u Zapadnoj Evropi gde su relativno dobrostojeći.

Za žene iz kampa to je siguran način osiguranja prihoda za život u Holu. Novac im treba za svakodnevne potrebe poput lekova, hrane, pelena, telefona i za plaćanje drugim ženama da kuvaju i čiste.

„Imam zahtev“, stoji u jednom od destina postova na arapskom jeziku. „Mogu li naći ženu iz kampa koja je predana religiji, mogu je izvući bez obzira na cenu“.

Ne postoje zvanične procene koliko žena je uspelo na ovaj način da napusti al-Hol. Ali kada su porodice povezane sa ISIS-om prvi put stigle u kamp pre dve godine, bilo je malo prostora i porodice su morale da se bore za šatore i resurse. Nije jasno gde se nalazi većina odbeglih žena, ali jedna sa kojom je Gardijan razgovarao sada živi sa novim mužem u bivšem SSSR.

Kako sve ovo funkcioniše

„Brakovi“ se obavljaju telefonom. Obično nije potrebno da žena bude na pozivu: šeik izgovara nekoliko stihoa a zatim mladoženju proglašava novim čuvarom, a mlada tada dodija gotovinu ili novi mobilni telefon kao miraz.

Čini se da su mnoge od ovih virtuelnih veza dobrotvorne prirode, ali koketne poruke i slike koje je Gardijan video sugerišu da su neke romantične ili seksualne. Utvrđeno je da je borac u sirijskoj provinciji Idlib, koji je ubijen prošlog meseca razmenjivao seksualno eksplicitne poruke i slike sa ženama koje su rekle da su u Havlu, prema izvoru koji je proverio telefon tog čoveka posle smrti.

Neki muževi ovih žena i dalje su živi u zatvorima, ali one tvrde da one imaju pravo da se udaju jer nisu više sigurne da su im muževi Muslimani. Ako njihovi novi muževi ne ispune obećanje, neke su spremne da se udaju više puta.

„Moj bivši muž je obećao da će me podržati, ali tada je rekao da ima problema sa poslom ili se možda samo uplašio da pošalje novac i bude uhapšen, pa sam raskinula sa njim“, rekla je jedna žena u kampu.

„Upoznala sam drugog momka onlajn za koga razmišljam da se udam, ali on je mlad, pa nisam sigurna da li bi mogao da izdržava mene i moju decu“.

Nateži deo je stvaranje fizičkog saveza. Izlazak iz Hola može koštati i do 15.000 dolara, u zavisnosti od nacionalnosti, broja dece koja su uključena i koje metode šverca mogu da se plate.

Bekstva obično organizuju brokeri u Idlibu, poslednjem području Sirije koje ostaje van kontrole predsednika Sirije Bašara al Asada – severoistok koji drže Kurdi imala nelagodan ali trenutno nenasilan odnos sa režimom. Operacije su raspoređene po etničkoj i jezičkoj liniji.

Najskuplji izalaz je privatnim automobilom, podmićivanjem snaga i punktova dok se ne stigne do sigurne kuće u Idlibu. Sledeći način je skrivanje u cisternama za vodu, autobusima i drugim vozilima koja ulaze u kamp uz znanje vozača. Najjeftinija opcija je da izađete nakon što poptlatite čuvare ili trčite tokom noći.

Trag novca

Al-Hol je već bio bedno mesto, ali otkako su stigle porodice boraca ISIS-a, postalo je leglo ekstremizma i kriminala. Stražari SDFa se bore da održe kontrolu: pištolji i noževi u kampu su sada uobičajeni, a 40 ubistava u kampu dogodilo se od početka 2021. godine.

Mnoge vlade, uključujući i britansku, nerado vraćaju 9.000 stranih državljana i njihovu decu koja žive u Holu, a mnoge žene su svesne da im kod kuće preti zatvor. Ako ne žele da čekaju da ih ISIS oslobodi, ili više nisu lojalne grupe, alternativa je prikupti dovoljno novca za podmićivanje čuvara i odlazak pod sopstvenim uslovima.

Mnogim porodica su prioritet dečaci. Majke će platiti čuvarima mito kako bi izveli njihove sinove iz kampa.

Najlakši način za stalnu zaradu je nalaženje muža. Svaki brak sledi isti obrazac: Žena u Holu pravi stranicu na Fejsbuku ili Instagramu, postavlja slike, lajvove koji su povezani sa ISIS-om i poziva muslimansku zajednicu da je spasi.

Muževi šalju novac direktno u Tursku putem uobičajenog bankovnog transfera ili ako se uplaše da i ne otkriju onda preko primaoca u drugoj zemlji: iz zapadnih, obično sa Balkana ili iz Ukrajine. Odatle novac ide za Tursku, gde će preći granicu, ili se šalje direktno za Siriju.

Život posle Havla

Svi koji napuste kamp idu u Idlib. Druga opcija je da se pridruže spavačkim ćelijama ISIS-a u istočnoj pustinji Deir ez-Zora.

Idlibom većinom upravlja suparnička džihadistička grupa poznata kao Haiat Tahrir al-Šam, a haos i siromaštvo u ovom području olakašavaju održavanje sigurnih kuća.

Neki od begunaca ostaće u Idlibu, bilo da se nadmeću dok se „kalifat“ ponovo ne digne, ili da žive sa borcima superničkegrupe koji veruju da mogu da promene žene ISIS-a pošto ih spasu iz Havla.

Idlib se graniči sa Turskokm. Za one koji žele da se vrate u svoje zemlje ili da se pridruže svojim muževima pokušaj prelaska je opasan ali moguć uz puno sreće. Lažni pasoši se kupuju jednom kada pređete granicu.

Priliv žena koje su povezani sa ISIS-o u Idlib nije samo bezbednosna briga: novi dolasci uzrokuju porodične sukobe.

Supruge muškaraca koji komuniciraju sa ženama u kampu, otvoreno zovu te žene u Holu prostitukama i kažu da je kamp javna kuća.

Dok god postoje kampovi, postojaće i protok novca i odliv ljudi. Neke će voditi „ideali“, a drugi su samo očajni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar