Foto: EPA-EFE/EUGENE GARCIA

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden ubedljivo je pobedio na izborima za predsedničku nominaciju Demokratske stranke u Južnoj Karolini, zahvaljujući podršci afroameričkih birača.

Bajden je prema rezultatima od prebrojanih 96 odsto glasova, osvojio 48,7 odsto, senator iz Vermonta Berni Sanders 19,9 odsto, a milijarder Tom Stajer 11,4 odsto glasova, dok su svi ostali kandidati imali jednocifrenu podršku.

Prema izlaznim anketama, Bajdena je podržalo 64 odsto Afroamerikanaca, a Sandersa 15 odsto.

Bivši potpredsednik je imao veću podršku od Sandersa, koji je trenutno favorit za osvajanje nominacije, i među drugim demografskim i ideološkim grupama, uključujući i one koji se identifikuju kao „veoma liberalni“, prenosi Glas Amerike.

Bajdenova pobeda dolazu uoči izbora u državama „super utorka“, kada će se na glasackom listicu prvi put naći ime milijardera i bivšeg gradonacelnika Njujorka Majkla Blumberga, koji je propustio izbore u prve četiri države.

Reč je o 14 država, od demokratskog uporišta Masačusetsa, preko tradicionalno republikanskog Teksasa, ali i država poput Kolorada, Severne Karoline i Virdžinije, koje ukupno donose nešto više od 1.300 delegata.

U velikom broju država „super utorka“ veliki deo populacije čine Afroamerikanci, navodi AP.

U trci za demokratsku predsedničku nominaciju ostalo je sedam kandidata, pošto se milijarder Tom Stejer, koji je proteklih nedelja pokušao da privuče crne glasače, povukao iz kampanje nakon što je u Južnoj Karolini završio na trećem mestu.

On je potrošio više od 24 miliona dolara na televizijske reklame u toj državi, više od svih ostalih kandidata zajedno.

Pobeda Bajdena u Južnoj Karolini prva je na unutrastranačkim izborima, nakon što je zabeležio loš rezultat u Ajovi i Nju Hempširu, kao i drugog mesta u Nevadi.

Njegova pobeda mogla bi da uspori zamah Bernija Sandersa koji je bio gotovo izjednačen s bivšim gradonačelnikom Saut Benda u Indijani Pitom Butidžidžom u Ajovi, posle čega je pobedio u Nju Hempširu i Nevadi.(Tanjug)