Moskovljani su danas čekali u redovima da odaju poslednju poštu bivšem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu, javlja Rojters.

Gorbačov, koji je preminuo u utorak u 92. godini, biće sahranjen bez državnih počasti, a sahrani neće prisustvovati ni predsednik Vladimir Putin.

Foto: TANJUG/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Vlasti su ipak organizovale javni oproštaj, pa građani mogu da obiđu njegov kovčeg koji je izložen u sali u Doma saveza, nedaleko od Kremlja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Na tom mestu je i prethodnim sovjetskim liderima odavana poslednja pošta.

Foto: Tanjug/AP

Kovčeg je prekriven ruskom zastavom, postavljen je u centru dvorane, u pozadini ide tiha, melanholična muzika iz filma „Šindlerova lista“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Putin je odao poštu u četvrtak, kada je posetio bolnicu u kojoj je Gorbačov umro, gde je položio venac.

Brojni zapadni zvaničnici, koji bi u uobičajenim okolnostima došli u Moskvu, dnas će biti odsutni zbog sankcija i pogoršanih odnosa između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Jedan od retkih evropskih lidera koji će biti na sahrani je mađarski premijer Viktor Orban, koji je doputovao u Moskvu, potvrdio je portparol Zoltan Kovač na Tviteru.

Foto: Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da Putin ne planira da se susretne sa Orbanom tokom posete Moskvi.

Nakon komemoracije Gorbačov će biti sahranjen, poput bivšeg lidera Borisa Jeljcina, na moskovskom Novodevičjem groblju, pored svoje supruge Raise, koja je preminula pre 23 godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven i nemački izaslanik u Rusiji Andreas fon Gejer stigli su na komemoraciju Gorbačova, a tamo je i japanski ambasador Tojohisa Kozuki, kao i britanska ambasadorka Debora Bronert.

Od visokih ruskih zvaničnika, na komemoraciji se pojavio i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

BONUS VIDEO: Bombardovanje Harkova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar