Foto: Mudrats Alexandra / TASS / CNP/ABACA / Shutterstock Editorial / PASCAL GEORGE / AFP / Michael Crabtree / Avalon / MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / peter jordan / Alamy / Alamy / Profimedia

"Mihail Gorbačov je bio neobično veliki vizionar. On je ostavio iza sebe toliko velikih pogleda na budućnost, da će biti potrebne generacije da dosegnu te vizije koje je on imao", kaže za Novu Srećko Đukić, diplomata pri jugoslovenskim misijama u nekadašnjem SSSR, bivši ambasador Srbije u Belorusiji i član Foruma za međunarodne odnose.

Gorbačov, koji je preminuo u utorak u 92. godini, imao je nekoliko velikih ideja, uakzuje naš sagovornik.

Foto: Mudrats Alexandra / TASS / Profimedia

„Jedna od velikih ideja je taj opšti ili zajednički evropski dom. U tom domu bi bilo mesta za sve narode i države, pa i za SSSR. Tu je i druga ideja koju je razrađivao sa bivšim francuskim predsednikom Fransoom Miteranom o Evropi kao konfederaciji, odnosno federaciji. To je podrazumevalo da bi Evropu u budućnosti trebalo uređivati kao jednu zajedničku državu evropskih naroda“, dodaje Đukić.

Istakao je da je Gorbačov narodu u SSSR i svim državama koje su bile deo SSSR-a da slobodu.

Mihail Gorbačov Foto: EPA-EFE/VASSILI KORNEYEV

„Danas kada kažemo reč ‘sloboda‘ mi mislimo da je to nešto na dohvat ruke i da se apsolutno podrazumeva, da su ljudi uvek bili slobodni. Gorbačov je prvi put u istoriji sovjetske imperije dao mogućnost ljudima da slobodno govore, da se mogu slobodno kretati i slobodno okupljati. Vratio im je privatnu inicijativu i privatno vlasništvo, otvorio je Rusiju ka svetu i svet je doveo u Rusiju. To je predstavljalo jednu strahovitu relaksaciju međunarodnih odnosa“, rekao je on.

Dodaje da je Gorbačov shvatio da „SSSR beznadežno zaostaje za ostatkom sveta“ i da više nije mogao da podnese to zaostajanje koje se ogledalo u izuzetno niskom životnom standardu.

Foto:EPA/JENS KALAENE

„On je doživeo slavu sa ‘Perestrojkom’, tom sovjetskom reformom koja je obuhvatala sve sfere društvenog i ekonomskog života, ali ga je ona na kraju i ‘progutala'“, kaže sagovornik Nove.

Đukić ističe da je Gorbačov takođe shvatio da je trka u naoružanju bila tako opterećujuća za SSSR da on to više nije mogao da izdrži. Zbog toga je odlučio da krene u reforme.

Foto: CNP/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ovaj svet je klizio ka kataklizmi i nuklearnom sukobu. Bio je nakrcan nuklearnim oružjem da je bilo vreme da se nešto preduzme. Tu Gorbačovu pripada jako veliki broj ideja koje je on predlagao Amerikancima. Gorbačov i Ronald Regan su uspeli da dogovore uklanjanje i uništavanje svih raketa kratkog i srednjeg dometa koje su u to vreme strašno opterećivale međunarodne odnose. To je bio iskorak napred. Gorbačov je imao ideju o potpunom uništenju nuklearnog oružja, o jednom denuklearnom svetu“, naveo je Đukić.

Foto: Michael Crabtree / Avalon / Profimedia

Navodi da su se do Gorbačova međunarodni odnosi zasnivali na konfrontaciji, ali da je on proklamovao princip nekonfrontacije ka saradnji.

„Zapad nije posmatrao kao neprijatelja, već kao partnera sa kojim se može sarađivati. To je bilo veliko dostignuće u međunarodnim odnosima i dalo zamaha i ka ekonomskoj saradnji. Kapital je počeo da pristiže u Rusiju, koja je počela da se razvija i da se uključuje u međunarodne odnose i u međunarodne finansijske organizacije“, rekao je Đukić.

Foto: peter jordan / Alamy / Alamy / Profimedia

Smatra da je ruski lider Vladimir Putin na putu da uništi zaostavštinu Gorbačova.

„Mnogo toga je već uništeno. Rusija više nije ona zemlja koja je bila čak ni kada je Putin došao na vlast. Hteo bih da parafraziram Putinove reči: ‚Rusija ne namerava da postane velesila, jer je to nešto što jako košta, a Rusija nema taj potencijal‘. Jednostavno, prve godine Putinove vlasti uopšte nisu obećavale da će on biti ono što je danas. Tako da je on na najboljem putu da uništi ono što je Gorbačov ostavio, ako je još nešto od toga ostalo. Mislim da se Rusija ponovo nalazi pred jako velikim izazovima“, zaključuje Đukić.

Foto:EPA-EFE/Russian Presidential Press Office

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare