Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Mihail Gorbačov, poslednji sovjetski lider, bio je šokiran i zbunjen ratom u Ukrajini mesecima pre nego što je umro, a poslednjih godina psihički uništen zbog sve lošijih veza Moskve sa Kijevom, rekao je danas njegov prevodilac.

Pavel Palažčenko, koji je radio sa pokojnim sovjetskim predsednikom 37 godina i bio uz njega na brojnim američko-sovjetskim samitima, razgovarao je sa Gorbačovim telefonom pre nekoliko nedelja, napominjući da su on i drugi bili iznenađeni koliko je Gorbačov bio traumatizovan događajima u Ukrajini.

“Ne samo (specijalna vojna) operacija koja je počela 24. februara, već i čitava evolucija odnosa između Rusije i Ukrajine tokom proteklih godina bila je za njega zaista, zaista veliki udarac. To ga je zaista emotivno i psihički slomilo”, rekao je Palaščenko u intervjuu za Rojters.

“Bilo nam je vrlo jasno u našim razgovorima sa njim da je šokiran i zbunjen onim što se dešava (nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu u februaru) iz raznih razloga. Verovao je ne samo u bliskost ruskog i ukrajinskog naroda, već da se ta dva naroda isprepliću“, dodao je on.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar