NATO samit Foto: Christophe Ena / AFP / Profimedia

Danas je počeo ključni NATO samit u Madridu na kojem će se doneti neke od najbitnijih odluka za trenutnu situaciju u Evropi. Pre svega, na ovom sastanku rešava se pitanje pristupanja Švedske i Finske u Alijansu, ali i odlučuje o daljem postupanju u Ukrajini, na koju je Rusija izvršila invaziju pre nešto više od četiri meseca.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se Ssevernoatlantski vojni savez suočava se sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata zbog rata.

Pročitajte još:

Naime, Stoltenberg je po dolasku na samit Alijanse rekao da se NATO saveznici sastaju u trenutku „najozbiljnije bezbednosne krize sa kojom smo se suočili“, kao i da će „ovo biti istorijski i samit izrazitih promena“.

Zbog toga je jedan od ciljeva da se saveznici dogovore da sledeće godine rasporede više borbenih formacija i dobiju više unapred postavljene opreme u istočnoj Evropi.

Kada je reč o Švedskoj i Finskoj generalni sekretar Alijanse rekao da će na samitu biti doneta odluka da pozovu Švedsku i Finsku da postanu članice, nakon što su te dve zemlje postigle dogovor sa Turskom, koja je do sada to blokirala.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini dok je to potrebno

Podršku Ukrajini poslao je i nemački kancelar Olaf Šolc koji je izjavio da će NATO saveznici nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem koliko god je to potrebno.

„Dobro je što zemlje koje su ovde okupljene, ali i mnoge druge, daju svoj doprinos kako bi Ukrajina mogla da se odbrani, obezbeđivanjem finansijskih sredstava, humanitarne pomoći, ali i pružanjem oružja koje je Ukrajini hitno potrebno“, poručio je Šolc na samitu NATO u Madridu.

Dodao je da je poruka NATO da će nastaviti to da čini, i to intenzivno, sve dok je potrebno da se omogući Ukrajini da se brani.

Bajden u šest tačaka najavio nove američke snage u Evropi

Ipak, jedini lider koji je najavio konkretne korake koji će biti učinjene po pitanju bezbedonosne krize koju je izazvao rat u Ukrajini je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden koji je najavio je novo raspoređivanje američkih vojnih snaga u Evropi i predstavio američki plan koji sadrži šest tačaka.

Kako je Bajden najavio SAD žele da stvore stalni štab za američki peti armijski korpus u Poljskoj, čime bi utvrdile svoje prisustvo u ovoj zemlji koja se graniči sa Ukrajinom, na koju je Rusija izvršila invaziju.

Zatim, jedan od ciljeva je i da se u Rumuniju, koja se takođe graniči sa Ukrajinom pošalje dodatnu rotirajuću brigadu.Takođe, želi da rasporediti dve dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju, kao i dva nova razarača u Španiju, poboljša rotaciono raspoređivanje na Baltiku i stvori nove PVO sisteme za vazdušnu odbranu u Nemačkoj i Italiji.

Podsetimo, NATO samit je počeo danas, a predviđeno je da tokom današnjeg dana budu održane dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednjeg dana samita, jedna radna sednica na najvišem nivou.

U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije pre početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.

Policajci na konjima i pešice patroliraju gradom, a vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera.

Foto: REUTERS/Yves Herman

Prema navodima španskog Ministarstva odbrane, u visokom stanju pripravnosti su i borbeni avioni i protivvazdušna odbrana.

Osim lidera 30 država članica NATO-a na samit su pozvani lideri još desetak zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija. Očekuje se i uključenje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a kao predstavnici Ukrajine na samit su došli gradonačelnik Kijeva Vitalji Kličko i njegov brat Vladimir.

Na dnevnom redu sastanka na vrhu je pitanje kako ruski napad na Ukrajinu i nova bezbednosna realnost u Evropi utiču na pristup NATO-a odbrani i odvraćanju.

Sva dešavanja iz Ukrajine pročitajte na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Trenutak raketnog napada na tržni centar u Kremenčuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram