Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Rusija je koncentrisala više snaga na ratištu kod Orihiva nego kod Avdijevke. To znači da će Rusi verovatno pokušati da napreduju prema mestu Robotine u Zaporoškoj oblasti, koje su ranije oslobodile ukrajinske snage, rekao je Dmitro Lihovi, portparol Operativno-strateške grupe Tauri za ukrajinske medije.

„Neprijateljska grupa koja se koncentrisala na frontu Orihiv u proteklih nekoliko dana ili nedelja, veća je od grupe koja je trenutno angažovana na frontu u Avdijevki. Očigledno je da Moskovljani tamo nisu došli u šetnju parkom“, rekao je on, prenosi Jutarnji list.

Lihovi je pozvao da se obrati pažnja na Robotine. Radi se o teritoriji južno od grada Orihiva, koji je letos oslobođen.

„Čini se da su Rusi postavili cilj da tamo jurišnim akcijom postignu neki uspeh, kao što to pokušavaju da učine u Avdijevki“, upozorio je Lihovi.

O njegovom upozorenju na X-u, bivšem Tviteru, izvestili su i ugledni stručnjaci za sukob u Ukrajini i Rusiju, Rob Li i Konrad Muzika.

„Think tank“ Institut za proučavanje rata (ISW), koji pomno i svakodnevno prati događanja u vezi rata u Ukrajini i ruskih aktivnosti vezanih uz eventualne nove eskalacije krize, takođe je u svom najnovijem izveštaju od četvrtka obratio pažnju za izjavu Dmitra Lihovog.

Pročitajte još...

„Portparol ukrajinske grupe snaga Tauri Dmitro Lihovi izjavio je 14. februara da ruske snage gomilaju veliko grupisanje snaga u smeru Orihiva, verovatno u pripremi za ponovne ofanzivne napore u zapadnoj Zaporoškoj oblasti. Lihovi je izjavio da je ruska formacija u smeru Orihiva po veličini uporediva s ruskom formacijom oko Avdijevke, za koju je Lihovi nedavno procenio da se sastoji od otprilike 50.000 ljudi“, izvestio je ISW.

Analitičari ISW-a ističu kako nisu primetili nedavne pokazatelje da ruske snage nameravaju uskoro da obnove ofanzivne napore u zapadnoj Zaporoškoj oblasti, iako je, kako se navodi, ruski komandni vrh verovatno zainteresovan za pokušaje ponovnog preuzimanja teritorije koje su ukrajinske snage zauzele tokom kontraofanzive prošlog leta. ISW je dodatno šturo izvestio da su nastavljeni sukobi u blizini Robotine i Verbove, istočno od Robotine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare