Foto:Ana Paunković/FoNet

Zaštitnik građana Zoran Pašalić doveo je instituciju na čijem je čelu do potpunog kolapsa kršenjem zakona, bahatim ponašanjem i uznemiravanjem zaposlenih, ocenjuje grupa zaposlenih u ovoj nezavisnoj instituciji. U dopisu koji su oni uputili poslanicima Narodne skupštine, a u koji je redakcija Nova.rs imala uvid, tvrde da Pašalić mobinguje i vređa zaposlene, neosnovano deli otkaze, koje je sud kasnije poništio, i zahtevaju od poslanika da preispitaju njegov rad.

U pismu koje je naslovljeno sa Inicijativa za razrešenje Zaštitinika građana Zorana Pašalića, zaposleni mole poslanike da razmotre njihove navode, da ih provere i pozovu na odgovornost Zorana Pašalića.

“Zabrinjavajući uslovi u kojima (ne)funkcioniše institucija Zaštitnika građana, nezakoniti rad Pašalića na svakom koraku, pronevere i zloupotrebe budžeta i mobing kojim su izloženi zaposleni, a koji on lično sprovodi, čine stanje neizdrživim. Zato Vas molimo da nešto preduzmete jer smo i mi smo građani ove države”, ističu.

Objašnjavaju da Pašalić sporadične sastanke sa zaposlenima ove institucije koristi za pretnje, ucene, vređanje, posebno žena na koje povisuje ton.

“Obraća se na uvredljiv i ponižavajući način, govoreći da ništa ne znaju, da ništa ne rade, da će ih prebaciti na druga radna mesta, da će im dati otkaze, komentarišući njihov izgled i slično. Čest odgovor koji zaposleni dobijaju od Zorana Pašalića na pitanje koje upute jesu psovke, nepristojne i neprimerene reči. Na pitanja koja eventualno postavimo, a koja su vezana za probleme u radu ove institucije, nikada ne dobijamo odgovor, već smo prinuđeni da slušamo njegove priče o Islamu, o ženama koje je upoznao tokom putovanja i sa kojima je išao na večere, kao i o njegovim odnosima sa pojedinim predstavnicima vlasti”, naglašavaju.

Zaštitinika građana zaposleni optužuju i za nenamensko trošenje budžeta.

“U prilog tome da nesavesno raspolaže državnim novcem, govori i činjenica da će zbog nezakonitog otkaza koji je Pašalić dao vozaču i nezakonitog razrešenja svoje bivše šefice kabineta (za oba donete sudske presude kojima su poništeni otkaz i razrešenje), iz budžeta Srbije njima će morati da se isplati naknada štete od približno pet miliona dinara”, navodi se u nizu pritužbi na rad zaštitnika građana.

Ombudsman, kako ga optužuju njegovi zaposleni, ne poštuje presudu Upravnog suda po kojoj je bio dužan da postupi još pre više od dve godine, kojom je poništeno rešenje o prestanku radnog odnosa koji je dao tadašnjoj generalnoj sekretarki Zaštitnika građana.

„Na posao dolazi naoružan i pod uticajem alkohola“

Zaposleni navode da je Pašalić počinio krivično delo kada je zasnovao radni odnos sa svojom prijateljicom iz Udruženja sudija prekršajnih sudova koju je zaposlio na osnovu falsifikovane isprave o radnom iskustvu.

“Na posao, kada nije na službenim putovanjima, obično ne dolazi ili dolazi na dva sata dnevno i to u alkoholisanom stanju, uglavnom naoružan. Pošto se, na osnovu Zakona o oružju i municiji, dozvola za nošenje oružja može dati samo ako je lična bezbednost bitno ugrožena, pitamo se kakva poruka šalje građanima Srbije i zaposlenima o bezbednosti koju im garantuje država ako zaštitnik građana mora da nosi oružje”, pitaju zaposleni.

Zoran Pašalić Foto:FoNet/Milica Vučković

Tvrde da su „zabrinuti i uplašeni za sopstvenu bezbednost na poslu u momentima kada je aktuelni zaštitnik građana naoružan, naročito kada se on nalazi pod uticajem alkohola, te bi bilo od značaja da se od MUP-a zatraži podatak o broju i vrsti oružja koje ima, o dozvoli za nošenje i razlozima ugrožene bezbednosti zbog kojih nosi oružje“.

“Nadamo se da će biti prilike i da Narodna skupština razmatra Izveštaj o radu ove institucije za 2023.godinu koji obiluje materijalnim greškama i lažnim statističkim i drugim podacima o radu ove institucije i u kojem u uvodnoj reči, Zoran Pašalić navodi sledeće: ’2023. godinu obeležio je moj reizbor’, čime navedeno predstavlja kao najveći uspeh u 2023. godini” navodi se.

„Hvali se da ga štite Vulin i Gašić“

Zaposleni, koji se ovim pismo obraćaju poslanicima, pitaju ko štiti Zorana Pašalića.

“On se lično hvali da su to Aleksandar Vulin, Goran Colić, Bratislav Gašić, kao i zaposleni u Bezbednosno informativnoj agenciji sa kojima vreme provodi u streljani. Da li je moguće da u ovoj zemlji funkciju Zaštitnika građana ne može da obavlja niko drugi već osoba koja nema ni stručne ni moralne kvalitete za ovu funkciju, koja ne uživa ugled i poštovanje nadležnih organa, međunarodnim organizacijama, organizacijama civilnog društva i građanima, kao ni među zaposlenima u ovoj instituciji, koja apsolutno ništa nije uradila da se poštuju i unaprede prava građana ove zemlje, već je naprotiv urušila ugled ove institucije i obesmislila ulogu i funkciju institucije ustavnog ranga” ističe se.

Dodaju da je Zaštitnik građana postala institucija u kojoj prevashodno ima mesta za provere policije, tužilaštva, suda, Državne revizorske institucije, budžetske i upravne inspekcije.

“Zbog svega navedenog, molimo narodne poslanike da provere navode i pokrenu postupak za razrešenje Zaštitnika građana Zorana Pašalića i uskrate legitimitet nezakonitom, nestručnom, nesavesnom i nedostojnom ponašanju naoružane osobe, sklone alkoholu, zapošljavanju na osnovu falsifikata, nezakonitom trošenju budžetskih sredstava, pretnjama, ponižavanju i vređanju žena, koji se krije iza funkcije Zaštitnika građana” zaključuje se u pismu.

Sam Zoran Pašalić nije želeo za Nova.rs da komentariše optužbe koje iznose zaposleni u instituciji na čijem je čelu.

“Nema potrebe da mi čitate sve to. Bespredmetno je to komentarisati” samo je kratko rekao Zoran Pašalić.

Zorana Pašalića je još 2021. godine dugogodišnja službenica u instituciji Zaštitnika građana, Dragana Grabovica javno optužila za za neprofesionalni tretman na poslu i zlostavljanje na rad i podnela protiv njega tužbu za mobing.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare