aerodrom, avioni, pista
Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Federalna uprava za vazduhoplovstvo istražuje poziv na međunarodnom aerodromu JFK (Džon F. Kenedi) u petak uveče u kojem su se dva aviona umalo sudarila na pisti.

Incident se dogodio između aviona Delta Erlajnsa koji je leteo za Dominikansku Republiku i leta Amerikan Erlajnsa.

Oko 20.45, dok je avion Delta ubrzavao niz pistu za poletanje, izgledalo je da ga je avion Amerikan Erlajnsa iznenadio prešavši pistu ispred.

U saopštenju FAA je navedeno da su „kontrolori letenja primetili još jedan avion kako prelazi pistu ispred odlazećeg mlaznog aviona“.

„Delta 1943 otkazuje odobrenje za poletanje!“, dva puta je najavio kontrolor letenja.

Let Delta je reagovao usporavanjem i na kraju se zaustavio. Dva aviona su navodno prošla na samo 304 metara jedan od drugog.

PROČITAJTE JOŠ:

Putnik na letu Delte rekao je za NBC Njuz da je u avionu vladala panika.

„Osetio sam adrenalin i u avionu je bila potpuna tišina – a onda je usledilo olakšanje kada se avion zaustavio“, rekao je Brajan Hili.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) saopštio je u nedelju da takođe istražuje „upad na pistu“.

Na letu Delta Erlajnsa bilo je 145 putnika i šest članova osoblja. Posle incidenta let je odložen za subotu ujutro, a Delta je obezbedila smeštaj putnika tokom čekanja.

Delta je saopštila da sarađuje sa vlastima u istrazi.

„Bezbednost naših putnika i posade je uvek Deltin prioritet broj jedan“, navodi se u saopštenju. „Izvinjavamo se našim klijentima zbog neprijatnosti i kašnjenja njihovih putovanja“.

BONUS VIDEO: Spasioci pretražuju olupinu srušenog nepalskog aviona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar