Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Nova godina u Evropi počela je protestima poljoprivrednika, koji se održavaju i sada u mnogim državama. Glavni problemi sa kojima se poljoprivrednici suočavaju su pad prodajnih cena, rastući troškovi, teške regulacije, moćni trgovci na malo, klimatske promene i jeftini uvoz, sve u okviru poljoprivrednog sistema EU. Troškovi su dodatno porasli od ruske invazije na Ukrajinu, a osnovne cene koje farmeri dobijaju za svoje proizvode, pale su u proseku za skoro devet odsto između trećeg kvartala 2022. i istog perioda prošle godine zbog čega je nastao haos, koji se prelio i na države van Evrope. Evo kojim zemljama je "prekipelo".

Francuska

Francuzi su započeli blokadu osam auto-puteva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske. Oni blokiraju puteve zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena, a traže i smanjenje poreza. „Poplava“ jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine smanjila je cene i povećala ogorčenost zbog nelojalne konkurencije.

Foto:Nicolas Guyonnet / AFP / Profimedia

Zbog protesta poljoprivrednika, došlo je haosa u marketima širom Francuske. Rafovi su prazni, jer lanci prodavnica imaju problem sa nabavljanjem peciva i mlečnih proizvoda zbog blokiranih puteva.

Španija

Zbog strogih evropskih propisa i odsustva vladine podrške, Udruženje španskih poljoprivrednika takođe je započelo ulične proteste i blokiralo najmanje 14 autoputeva.

Udruženje koje okuplja oko 200.000 španskih stočara saopštilo je da se njihove akcije neće mnogo razlikovati od onoga što se događa u drugim zemljama EU, a u znak protesta, čak su palili i gume.

Špansko ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da izađe u susret svojim poljoprivrednicima i saopštilo da će podeliti dodatnih 269 miliona evra pomoći za skoro 140.000 farmera da pomognu u ublažavanju posledica dugotrajne suše i rata u Ukrajini.

Italija i Belgija

Smatrajući da je poljoprivredna politika Evropske unije štetna za njihov sektor, italijanski poljoprivrednici blokirali su naplatne rampe na auto-putevima.

Foto:EPA-EFE/APOSTOLIS DOMALIS

Nezadovoljstvo poljoprivrednika početkom meseca je stiglo i u srce EvropeBrisel. Stotine traktora paralisalo je centar grada, a ljuti farmeri gađali su Evropski parlament jajima, i to uoči vanrednog sastanka lidera EU povodom finansijske pomoći Ukrajini.

Nemačka i Rumunija

Slična blokada puteva obeležila je početak februara u Nemačkoj. Naime, poljoprivrednici su blokirali puteve ka aerodromu u Frankfurtu, i to protiv odluke vlade da ukine olakšice za kupovinu dizela za poljoprivredne mašine. Prema policijskim podacima, u blokadi je učestovalo 500 trakora.

Nemačkim poljoprivrednicima pridružili su se i rumunski farmeri i kamiondžije koji od januara blokiraju Bukurešt, jer vlada nije odgovorila na pritužbe koje se kreću u rasponu od viskih poreza do odloženih isplata kompenzacija.

Grčka

Poljoprivrednici koji su pogođeni povećanjem troškova i štetama na usevima usled nedavnih poplava i požara napravili su veliki miting u Solunu.

Demonstranti su bacali jabuke i kestenje na ulice, držeći transparente i uzvikujući parole.

Ne bi li izašla u susret nezadovoljnim radnicima, grčka vlada je predstavila novi paket podrške koji obuhvata poreske olakšice, petomesečni popust na električnu energiju, otpis kredita i obećanje da će ubrzati isplatu sredstava iz fondova za oporavak od poplava u centralnom delu Grčke. Ipak, Udruženje poljoprivrednika je poručilo da su mere koje je vlada predstavila samo „kap u moru“ i da blokade neće stati.

Holandija

Radikalnijem pristupu protestima pribegli su i holandski farmeri, koji su blokirali više auto-puteva u zemlji, palili bale sena, drva i pirotehnička sredstva. Blokade su izazvale najmanje dve saobraćajne nesreće.

Policija je saopštila da je tokom protesta bilo mnogo incidenata, kao i krivičnih dela, koja su počinili demonstranti.

Bugarska i Poljska

Haos je izbio i na ulicama Bugarske kada su poljoprivrednici traktorima izašli na glavne puteve i granične prelaze, blokirajući saobraćaj i povećavajući ekonomske teškoće zemlje.

Oni su odbili predloženu državnu pomoć jersmatraju da je nedovoljna da im nadoknadi gubitke zbog rata u Ukrajini,viših cena proizvodnje, klimatskih uslova i zahteva po „Zelenom dogovoru EU“.

Poljski farmeri i kamiondžije od novembra blokiraju granične prelaze sa Ukrajinom, žaleći se na „nelojalnu konkurenciju“ svojih ukrajinskih kolega, i to su olakšana pravila pristupa Evropskoj uniji za ukrajinske kompanije.

„Smrklo se“ i farmerima u svetu

Zbog nezadovoljstva minimalnim otkupnim cenama poljoprivrednici u Indiji protestvovali su u Nju Delhiju. Kako bi ih sprečili u nameri da blokiraju grad, policija je upotrebila i suzavac, metalne kontejnere, bodljikave žice, šiljke i betonske blokove.

Vlada je otišla korak dalje i zabranila velika okupljanja i ukinula internet usluge u pojedinim okruzima kako bi sprečila komunikaciju među demonstrantima.

Protesti poljoprivrednika u Indiji traju već više od dve godine, a udruženja se nadaju da će naterati vladu da donese zakon kojim se obavezuje na veće subvencije ili garanciju otkupnih cena za njihove proizvode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar