Đorđa Meloni Foto:EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je danas da je Evropska unija pogrešila što je donosila odluke kojima je kažnjavan poljoprivredni sektor.

Ona je kritikovala to što je EU primoravala poljoprivrednike da na godinu dana ne koriste zemlju, kao i da ih nije zaštitila od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata.

Meloni je nakon današnjeg samita EU u Briselu rekla da se to sada mora promeniti.

„U Italiji smo u tom smilsu već dali sve od sebe, a evropska politika mora biti promenjena, za šta sam tražila veće zalaganje, ali promena može doći tek nakon evropskih izbora, kada bi trebalo da preovlada drugačiji pristup“, dodala je ona, misleći prvenstveno na politiku koja ima za cilj ublažavanje klimatskih katastrofa, prenela je Ansa.

U Briselu je danas oko 1.000 farmera na traktorima blokiralo nekoliko centralnih ulica u Briselu, posebno u blizini Evropske četvrti, gde se očekuju lideri EU na vanrednom sastanku Evropskog saveta.

Poljoprivrednici, koji su stigli iz cele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara.

***

BONUS VIDEO: Čemu da se nadaju poljoprivrednici?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar