Foto: EPA-EFE/STR

U Minsku je održan 56. po redu, protest opozicije. Demonstranti su izašli na ulice i u Salihorsku, gradu u kojem rudari štrajkuju još od avgusta.

U okviru protesta, žene su u grupama po pet izlazile na centralni Trg nezavisnosti noseći cveće ili se voze minibusevima sa policijom.

Demonstranti su izašli na ulice i u Salihorsku, gradu u kojem rudari štrajkuju još od avgusta. Policija je odmah počela sa privođenjem.

Današnji protest održava se dan nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo da je stupila na snagu nova uredba o postupku akreditovanja novinara stranih medija.

Kako je saopšteno, nova uredba uvodi niz pravila, usmerenih na pojednostavljenje postupka dobijanja akreditacije za novinare. Međutim, akreditacije koje je ranije izdao MIP Belorusije prestale su da važe 2. oktobra, tako da strani novinari ovog vikenda u Belorusiji neće imati pravo da izveštavaju sa protesta.

Proces ponovnog dobijanja akreditacija biće pokrenut u ponedeljak.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar