Foto:AP Photo/TUT.by

Belorusija je ukinula akreditacije svim novinarima koji rade za strane medijske kuće navodeći da moraju da podnesu zahtev za nove akreditacije u postupku koji bi mogao da traje nedelju dana i više. Ovo je najnoviji potez beloruskih vlasti protiv novinara i medijskih kuća od kada su počeli protesti posle spornih predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je prema zvaničnim podacima autoritarni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat.

„U sadašnjoj situaciji primorani smo da sprovedemo naše suvereno pravo i primenimo potrebne zaštitne mere uključujući u obliku novih odredbi i propisa“, navelo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova najavljujući ovu meru.

Ministarstvo je navelo da novinari koji rade za strane medije mogu da podnesu zahtev za nove akreditacije od ponedeljka, zahtevi za privremene akreditacije biće razmotreni u roku od pet dana a za stalne akreditacije u roku od 30 dana.

Ranije ove nedelje beloruske vlasti suspendovale su na tri meseca akreditacije popularnog informacionog portala tut.by, koji je iscrpno izveštavao sa protesta.

Neki strani novinari deportovani su u avgustu uključujući dvoje iz AP-a, a akreditacije za dvoje beloruskih državljana koji rade za AP su ukinute.

Protesti koji su privukli do 200.000 ljudi u glavnom gradu Minsku i znatan broj u drugim gradovima počeli su 9. avgusta posle izbora na kojima je prema zvaničnim podacima Lukašenko osvojio 80 odsto glasova. Opozicija je navela da su rezultati lažirani.

Od kada je počela predsednička kampanja u Belorusiji ove godine 207 novinara je privedeno, prema Beloruskom udruženju novinara. Jedanaest izveštača trenutno je u zatvoru, osuđeni su na izme]u tri do 15 dana zatvora zbog učestvovanja u nedozvoljenim protestima.

„Vlasti žele da spreče novinare u zemlji i inostranstvu da izveštavaju sa protesta koji se ne smiruju dva meseca“, rekao je Boris Gorecki, potpredsednik udruženja novinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare