Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv Belorusije. Sankcije Minsku prethodno je uvela i Evropska Unija zbog, kako se navodi, falsifikovanja rezultata izbora i nasilja nad demonstrantima.

Sankcioni spisak SAD obuhvata osam beloruskih zvaničnika. Među njima su ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev, njegov zamenik Jurij Nazarenko, sekretar Centralne izborne komisije Belorusije Jelena Duhajlo i drugi.

I lideri EU 27 su danas na sastanku u Briselu dogovorili uvođenje sankcije protiv odgovornih za nasilje nakon predsedničkih izbora u Belorusiji.

Lideri su zatražili da restriktivne mere protiv Belorusije stupe na snagu „što pre“, ali i potvrdili da se na listi sankcionisanih, u ovom trenutku, neće naći i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Francuski predsednik Emanul Makron je ocenio da je predsednik Lukašanko svesno izostavljen sa spiska za sankcije jer se od njega očekuje da prihvati dijalog sa opozicijom i posredovanje OEBS-a.

U Briselu dodaju da se lista sankcionisanih osoba u Belorusiji naknadno može menjati.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika.

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova odmah je sastavilo spisak osoba iz zemalja EU kojima zabranjuje ulazak u zemlju, „kao odgovor na sankcije koje je donela Evropska unija“.

U saopštenju miistarstva se navodi da spisak neće biti javno objavljen.

Inače, Belorusija je povukla ambasadore iz, Litvanija i Poljska i zatražila od obe zemlje da drastično smanje broj diplomata u Minsku.

Poljska, ni Litvanija, kako je saopšteno, neće smanjiti broj osoblja u ambasadama u Minsku.

Vlada Belorusije prethodno je saopštila da je ukinula akreditacije za sve strane novinare, i da će morati ponovo da se prijave.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar