Migranti
Foto: Beta/AP Photo/Pavel Golovkin

Libijske vlasti danas su uhapsile više od 600 migranata i izbeglica koji su kampovali nekoliko meseci ispred bivše kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Tripoliju, saopštile su dve humanitarne organizacije.

„Uznemireni smo zbog pritvaranja stotina migranata, izbeglica i tražilaca azila, uključujući žene i decu“, izjavio je predstavnik Norveškog saveta za izbeglice Daks Rok (Dax Roque).

Ta humanitarna organizacija navela je da je akcija evakuacije rano jutros, bila „oštra“ jer su šatori i improvizovana skloništa migranata zapaljeni ispred centra koji je UNHCR zatvorio u decembru.

„Naši lekarski timovi spasili su ljude povredjene tokom hapšenja jutros, uključujući osobu ranjenu vatrenim oružjem“, izjavio je regionalni direktor Medjunarodnog komiteta za spasavanje Tomas Garafalo (Thomas).

U sličnoj akciji u oktobru u Tripoliju jedna osoba je poginula, dok je 15 povredjeno.

Tada je najmanje 5.000 ljudi uhapšeno, ali nekoliko dana kasnije oko 2.000 migranata pobeglo iz centra, a šestoricu su ubili libijski čuvari, saopštila je tada Medjunarodna organizacija za migracije (IOM).

Libija je glavni put za hiljade migranata, uglavnom iz potsaharaskog dela Afrike, koji pokušavaju da morem stignu do Evrope.

BONUS VIDEO: Tragedija kod Lokerbija

Komentari

Svi komentari (0)