Migranti
Migranti Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Više od 160 ljudi udavilo se u dva odvojena brodoloma kod obala Libije prošle nedelje, saopštio je u utorak zvaničnik UN za migracije.

Safa Mseli, portparol Međunarodne organizacije za migracije (IOM), rekao je da su najmanje 102 migranta poginula nakon što se njihov drveni čamac prevrnuo u petak, a da je najmanje osam drugih spašeno i vraćeno na obalu.

Drugi brodolom dogodio se u subotu, kada je libijska obalska straža izvukla je najmanje 62 tela migranata. Istog dana, obalska straža je presrela treći drveni čamac sa najmanje 210 migranata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukupan broj migranata koji su se udavili ove godine na centralnoj mediteranskoj ruti iznosi oko 1.500.

Poslednjih meseci, prelazi i pokušaji prelaska iz Libije su porasli jer su vlasti ubrzale obračune sa migrantima.

Oko 31.500 migranata je presretnuto i vraćeno u Libiju 2021. godine, u poređenju sa skoro 11.900 migranata prethodne godine.

Libija je postala dominantna tranzitna tačka za migrante koji beže od rata i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku. Zemlja bogata naftom nalazi se u haotičnom stanju nakon pobune u kojoj je svrgnut i ubijen njen Moamer Gadafi.

Trgovci ljudima su imali koristi od haosa u zemlji, tako da su počeli da krijumčare migrante preko granice sa šest drugih zemalja.

Oni koji su vraćeni odvedeni su u pritvorske centre prepune zlostavljanja, uključujući prinudni rad, premlaćivanje, silovanje i mučenje. Zlostavljanje često prate napori da se iznudi novac od porodica pre nego što migrantima bude dozvoljeno da napuste Libiju brodovima.

BONUS VIDEO Kampovi za mučenje i silovanje na srpsko-makedonskoj granici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)