Koronavirus, korona, mutacija, mutacije
Foto: Shutterstock

Novi soj B.1.640.2 detektovan je početkom decembra kod jedne osobe koja se vratila iz iz Kameruna u Marsej. Sada je tom varijantom koronavirusa zaraženo 12 osoba na jugu Francuske.

Iako je ovaj virus još uvek nepoznat, zna se da je značajnija mutacija od omikrona. Kod omikrona postoji 37 mutacija genetskog materijala od prve varijante virusa, a novi soj ima čak 46 mutacija.

Pročitajte još:

Poznato je i to da se lakše i brže prenosi od svih ostalih varijanti koronavirusa, prenosi DW.

Međutim, kako je njime zaražen mali broj ljudi nije moguće koliko je zarazan, niti koliko je opasan. Ne zna se ni da li je ovaj soj nastao u Kamerunu, ali stručnjaci smatraju najverovatnije slučaj zbog činjenice da je u ovoj afričkoj državi vakcinisan mali broj ljudi.

Podsetimo, pored omikrona i još uvek neimenovanog soja iz Francuske, početkom januara pojavio se još jedan soj koronavirusa- flurona.

Ova varijanta mešavina je dve vrste bolesti korone i gripa.

Izrael je prva zemlja sveta koja je zabeležila prisustvo flurone, odnosno „duple zaraze“. U lekarskim izveštajima navodi se da je u pitanju trudnica koja je hospitalizovana zbog predostrožnosti, ali sa izrazito blagim simptomima.

Izraelsko ministarstvo zdravlja proučava slučaj kako bi se utvrdilo da li kombinacija dva virusa izaziva težu bolest.

kovid propusnica
ilustracija Foto:shutterstock

Izraelski zdravstveni zvaničnici upozorili su na dvojnu infekciju koja može da dovede do toga da pacijenti preplave bolnice sa gripom i kovidom. Simptomi flurone su isti kao kod koronavirusa i virusa gripa. Oni koji imaju visoku temperaturu, gubitak mirisa ili ukusa, uporni kašalj, bol u grlu, glavobolju i curenje iz nosa moraju odmah da se obrate lekaru i da se testiraju na virus kovida.

BONUS VIDEO: Andrej Ivanji o korona posledicama masovnih dočeka

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram