Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Japanske vlasti su odlučile danas da proglase vanredne mere u tri regiona kako bi se zaustavio novi nalet infekcija kovida-19 koji su neki zvaničnici povezali sa američkim vojnim bazama u zemlji.

To bi bile prve takve mere od septembra, kada je Japan ukinuo vanredno stanje koje je bilo na snazi tokom većeg dela prošle godine, prenosi agencija Rojters.

POGLEDAJTE JOŠ:

Japanski premijer Fumio Kišida je izjavio da će Japan odobriti mere koje će omogućiti skraćivanje radnog vremena restorana i barova, kako bi se obuzdao porast broja slučajeva.

Omikron soj je otkriven u oko 80 odsto japanskih prefektura, a broj novih infekcija je premašio 4.000 širom zemlje u sredu, u poređenju sa prosekom od oko 200 dnevno prošlog meseca.

Nove mere, koje se odnose na južnu prefekturu Okinava i zapadne prefekture Hirošima i Jamaguči, trajaće od 9. januara do kraja meseca.

Sva tri regiona su domaćini baza u kojima boravi američka vojska.

Te baze su juce najavile strožu kontrolu infekcija na poziv Japana, nakon što su se, kako se čini, infekcije korona virusom u bazi „prelile“ u okolne zajednice.

BONUS VIDEO Omikron kuca na vrata

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram