Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI/ABIR SULTAN

Prvi slučaj mešavine dve bolesti - korone i gripa- zabeležen je pre nekoliko dana u Izraelu, kada je zvanično dobio ime flurona. Dok svet pokušava da shvati da li se suočavamo da novom pretnjom, ohrabrujuće vesti stižu iz Izraela, gde se prva osoba zaražena fluronom nalazi u dobrom stanju.

Izrael je prva zemlja sveta koja je zabeležila prisustvo flurone, odnosno „duple zaraze“. U lekarskim izveštajima navodi se da je u pitanju trudnica koja je hospitalizovana zbog predostrožnosti, ali sa izrazito blagim simptomima.

Izraelsko ministarstvo zdravlja proučava ovaj slučaj bez presedana sa idejom da može da potvrdi da kombinacija ova dva virusa ne izaziva ozbiljniju infekciju.

„Dobila je dijagnozu gripa koronavirusa čim je stigla. Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovo proverili“, rekao je Arnon Vižnicer, direktor ginekološkog odeljenja bolnice Bejlinson.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

„Bolesti su iste – virusne i izazivaju otežano disanje jer obe napadaju gornje disajne puteve“, rekao je on za lokalne medije.

U izveštajima se navodi da ona nije vakcinisana protiv kovida, niti gripa. Ona je u četvrtak puštena iz bolnice i prema rečima lekara nalazi se u dobrom stanju.

Šta do sada znamo o fluroni?

Zasad nema puno informacija o fluroni.

Izraelsko ministarstvo zdravlja proučava slučaj kako bi se utvrdilo da li kombinacija dva virusa izaziva težu bolest.

Izrael beleži porast broja zaraženih koronavirusom, ali je registrovan i porast broja građana koji boluju od gripa.

Prošle nedelje je 31-godišnja trudnica umrla od komplikacija izazvanih gripom kada je bila u devetom mesecu trudnoće. Njen sin, rođen carskim rezom, je preživeo.

Izrael, kao i ostatak sveta, beleži alarmantan porast slučajeva omikrona – nove varijante kovida. Prošle nedelje, šef vojne grupe za koronavirus upozorio je da će se zdravstveni sistem „urušiti“ kako se omikron širi.

Flurona, kombinacije gripa i korone, grip, korona, koronavirus, covid 19
Foto: Shutterstock

Premijer Naftali Benet rekao je u nedelju da će Izrael ponuditi četvrtu dozu vakcine protiv kovida osobama starijim od 60 godina i medicinskom osoblju jer se suočava sa porastom infekcija novom mutacijom.

„Sada imamo novi nivo odbrane“, rekao je Benet na konferenciji za novinare.

Prema rečima stručnjaka, flurona nije nova varijanta, već slučaj dvostruke infekcije koronavirusom i virusom gripa.

Prisustvo oba virusa može dovesti do čitavog spektra teških simptoma uključujući upalu pluća, respiratorne komplikacije i miokarditis, koji mogu dovesti do smrti ako se ne leče.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izraelski zdravstveni zvaničnici upozorili su na dvojnu infekciju koja može da dovede do toga da pacijenti preplave bolnice sa gripom i kovidom. Simptomi flurone su isti kao kod koronavirusa i virusa gripa. Oni koji imaju visoku temperaturu, gubitak mirisa ili ukusa, uporni kašalj, bol u grlu, glavobolju i curenje iz nosa moraju odmah da se obrate lekaru i da se testiraju na virus kovida.

Flurona i u Hrvatskoj

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u Zagrebu registrovan je prvi slučaj flurone, kombinacije gripe i korone kod jedne pacijentkinje.

„S obzirom na to da imamo multipleks PCR test kojim se dijagnostikuje koronavirus, a koji je ujedno osetljiv i na virus gripa, onda u uzorku možemo otkriti oba virusa, što se i dogodilo prvi put kod testirane mlađe pacijentkinje. Danas radimo tzv. tipizacijski test koji ćemo onda poslati u HZJZ, referentni centar za respiratorne bolesti“, objasnila je prof. dr. Jasmina Vraneš, direktorka službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrije Štampar.

Ona je dodala da je očekivano u narednom periodu da se dijagnostifikuje veći broj ovih slučajeva.

„Pratićemo i kliničku sliku kod osoba koje imaju oba virusa odjednom, i videti koje su razlike u odnosnu na grip ili na samo kovid 19“, navela je.

BONUS VIDEO Omikron poterao Hrvate u redove za vakcinaciju – čeka se satima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram